Burgasz látnivalók: ezért utazzunk a bolgár tengerpartra

1.3
(4)

Évtizedek óta népszerű a magyar turisták körében Bulgária, ahová 1-2 óra alatt már repülővel is eljuthatunk. Burgasz látnivalókban gazdag tengerpartját pedig semmiképp se hagyjuk ki, ha arra járunk.

A magyarok, különösen a fiatalabb generáció kedvenc helye az országban a burgaszi repülőtértől kb. 30 km-re fekvő Napospart. 8 km hosszú partszakasza jobbnál jobb hotelekkel, bárokkal, éttermekkel és minden igényt kielégítő szolgáltatásokkal várja a turistákat. A Napospartot imádják a fiatalok, mert itt mindig történik valami: napközben szörfözni, éjszaka bulizni lehet.

Burgasz, Bulgária

Burgasz, tengerpart

De kedves a Napospart a családosok számára is, hiszen partja 60 m széles és homokos, abszolút gyerekbarát. Ha azonban olyan nyaralást szeretnénk, ami túlmutat a napközbeni tengerparti mókázáson és éjszakai mulatozáson, a Naposparthoz közel fekvő nagyváros, Burgasz legyen az úti célunk. Így közel leszünk ehhez a csodás nyaralóhelyhez, ugyanakkor Bulgária igazi arcát is felfedezhetjük.

Burgasz, tengerpart

Naplemente Burgaszon

Burgasz látnivalók

Burgasz az ország negyedik legnagyobb városa Szófia, Plovdiv, és Várna után. Ez Bulgária legfontosabb tengerparti kikötője, Délkelet-Bulgária gazdasági, kulturális és turisztikai központja. Repülőtere a bolgár déli part légi központja, Magyarországról is érkezik ide járat. Burgaszban azonnal otthon fogjuk érezni magunkat, mert a város épületei többnyire a 20. század elején épületek, olyanok, mint a magyar épületek.

Burgasz műholdról

Burgasz műholdról

A sétálónegyede az aprócska kávézóival és teraszos éttermeivel azonban Dél-Franciaországot juttathatja eszünkbe, atmoszférája magával ragadó. Csakúgy, mint Burgasz látnivalók sokaságával váró Tengeri kertje, ami ugyanolyan szép, mint a várnai. Ebben az óriási, közvetlenül a Földközi-tenger partján található kertben is milliónyi szebbnél szebb virágot találunk, de szökőkutakat, játszótereket, kávézókat és még színházakat is.

A parkban sétálva felfedezhetünk egy rendhagyó emlékművet is, a Pantheon emlékművet, mely 1981-ben épült az antifasiszták emlékére. A legkülönlegesebb része a Tengeri kertnek azonban kétségkívül a Sandfest, ahol hatalmas homokszobrokat nézhetünk meg, melyek között van politikai jellegű is, de olyan is, ami Disney mesefigurákat jelenít meg.

Homokszobrok Burgaszon

Homokszobrok Burgaszon

Burgasz másik kedvelt parkja a Poda, ahol a vízi állatokat figyelhetjük meg. A vizes élőhelyen több mint 200 madárfaj tanyázik, de ha beérjük a tengeri madarak megfigyelésével, elég, ha Burgasz híres mólójára sétálunk ki. Egyedi T-alakja miatt a mintegy 300 méter hosszú móló a város egyik szimbólumává vált. A tenger felé benyúló mólót mindenki szereti, a helyiek itt szoktak romantikázni, a bátor fiatalok pedig a végéről a tengerbe ugrálni. Ha koránkelők (vagy túl későn fekvők) vagyunk, ki ne hagyjunk itt egy napfelkeltét, mert csodálatos látvány. Ha szeretjük az éjszakai pörgést, Burgaszon nagyon jól fogjuk magunkat érezni. Világhírű szórakozóhelyein népszerű DJ-k lépnek fel, különösen a nyári időszakban, amikor igazi partihelyszínné válik a város, a világ minden tájáról érkeznek ide fiatalok, hogy kitombolják magukat.

Burgasz, bolgár tengerpart

Miután ez megtörtént, a fiatalok szívesen látogatnak el a burgaszi Galleria plázába is. A bevásárlóközpont tele van népszerű világmárkákat árusító üzletekkel és gyorséttermekkel, az Burgaszban nyaraló fiatalok szívesen költik el itt a pénzüket. Az idősebb generációnak inkább az óváros bebarangolását ajánljuk. Burgasz belvárosában két sétálóutcát találunk, a színesebb Aleko Bogoridit és az elegánsabb Alecandrovskát, utóbbiban remek éttermeket találunk, ahol tradicionális bolgár ételeket kóstolhatunk meg, legyen az egy finom kebab, egy töltött paprika vagy egy shopska saláta. Ha már ettünk, ittunk, vegyük újra nyakunkba a várost és fedezzük fel a még hátra maradt, kulturális látnivalóit is. A belváros központi tere a Troykata tér, melynek közepén a szovjet hadsereg emlékműve áll, manapság már ritkán találunk ilyesmit.

Troykata tér, Burgasz

Troykata tér

A város legismertebb temploma a Saint Cyril és Methodius templom, ami a szófiai Alexander Nevsky székesegyház mása. Burgaszban több múzeum is van, melyek közül a Régészeti Múzeumot és a Néprajzi Múzeumot érdemes felkeresni.

A legnagyobb kulturális kincset azonban Burgasz városhatárától messzebb, az ókori római városban, Termopolisban találjuk. Itt egy erőd és egy amfiteátrum romjait, valamint egy helyreállított római fürdőt nézhetünk meg. És ha már elhagytuk Burgaszt, keressük fel a 35 km-re fekvő halászvárost, Szozopolt is, melynek homokos partját a bolgár St. Tropeznek is hívják. Nagyjából ugyanilyen távolságra, csak északi irányban található Burgasztól egy másik mesés város, Neszebár is. Ez az egyik legrégebben lakott település az egész országban, műemlékei és történelme miatt az UNESCO világörökség része.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 1.3 / 5. Szavazatok: 4

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük