Brüsszeli látnivalók, amiket nem szabad kihagyni

0
(0)

Brüsszel különeges helyzetét fokozza, hogy a város amellett, hogy Belgium és Flandria fővárosa illetve székhelye, itt található a NATO és az EU székhelye is. No meg rengeteg látnivaló, történelmi emlék, amelyekre érdemes 2-3 napot rászánni.

Megközelítés

Brüsszelbe legegyszerűbben repülőgéppel utazhatunk, a városhoz két reptér tartozik. A Zaventem repülőtér viszonylag közel van a városmaghoz, és ide érkeznek a Brusseles Airlines gépei. A várostól 50 km-re délre fekszik a Charleroi városhoz tartozó légikikötő, innen a viszonylag olcsó busszal, esetleg „nemhivatalos” taxival mehetünk tovább a főváros felé. A „hivatalos” taxi kb. 100-150 euróért hajlandó Charleroi-ból Brüsszelbe vinni, sőt, akár magyar taxival is utazhatunk hasonló, vagy kissé alacsonyabb áron.

Fekvés, éghajlat

Brüsszel Belgium három önálló régiója közül az egyik, szintén Brüsszel nevet viselőbe tartozik. Maga a város mindössze 177 ezer fős lakossággal rendelkezik, de a körülötte lévő, sűrűn lakott agglomerációval együtt 1 millió fölé emelkedik ez a szám.

Jelentős vízfolyása nincs, mindössze a Senne folyó (hollandul Zenne), vagy inkább folyócska halad keresztül rajta, ami összeköti a várost a tengerrel, és a 19. századig komoly közlekedési jelentősége is volt.

Brüsszel éghajlata típikusan óceáni, tehát enyhe tél, viszonylag hűvös nyár jellemzi, nagy szélsőségek nélkül. A leghidegebb hónap a január, de ez is 3 fok fölötti átlaghőmérséklettel bír, míg a legmelegebb július csak 18,4 fokos. Az évi átlagos csapadékmennyiség 850 mm körül van, ez a magyaroroszági átlagnak durván másfélszerese.

Legfontosabb látnivalók

Grand Place

Brüsszel szívében találjuk a világörökség részeként is nyilvántartott Grand Place-ot. Már a középkor óta meghatározó látványossága a városközpontnak.

Itt található az 1402-ben épült városháza, 100 méter magas tornyának tetején a város védőszentjével, Mihály arkangyallal. Tőle nem messze 17. századi barokk céhes házak sorakoznak, a macskaköves utcák pedig igazi középkori hangulatot utánoznak.

Az épületeket nem házszámokkal, hanem egyedi nevekkel látták el.

Az eklektikus tér számtalan rendezvénynek ad otthont, kétévente pedig virágszőnyeggel borítják be.

Pisilő kisfiú (Manneken Pis) és barátai

Pisilő kisfiú

A köztudatba talán legerősebben beépült brüsszeli látnivaló. Aki a helyszínen szemléli meg a szobrot, meglepően kicsinek találhatja, de ez ugye a híresztelések nagyító hatása miatt van. Kevesen tudják, hogy a kisfiúnak 1987 óta van egy húga (Jeanneke Pis) és egy kutyája is, akik szintén nyilvánosan pisilnek.

A kisfiút és néha a kislányt is előszeretettel öltöztetik jelmezbe a helyiek, ez a hagyomány a fiúcska esetében egészen 1689-ig nyúlik vissza.

Atomium

Az 1958-as világkiállításra épült és nemrég teljesen felújított Atomium épülete egy 9 atomból álló vas kristályrács 165 milliárdszoros nagyítását ábrázolja. A Heysel parkban található gömbös-rácsos szerkezet magassága 102 méter, tömege pedig 2400 tonna. Érdemes lifttel felmenni a legfelső gömbbe, és megcsodálni a városra nyíló panorámát. Lefelé csak a középső gömbig visz lift, itt retro kiállítás várja a látogatókat.

atomium

Az Atomium közelében található a Mini Európa, ami a kontinens nevezetességeit 1:25 arányú kicsinyítéssel jeleníti meg. 80 város 350 látványosságát zsúfolták ide, ugyanúgy megtalálható itt az Eiffel torony Párizsból, mint a budapesti Széchenyi fürdő.

Az Európai Parlament és Európai Bizottság épülete

Az Európai Parlament (EP) az Európai Unió parlamentáris testülete, amelyet az EU állampolgárai közvetlenül választanak 5 éves időtartamra. Hivatalosan a székhelye Strasbourg, de Brüsszelben is ülésezik.

A Parlament rendszeresen fogad turistákat, szigorú, reptérihez hasonló biztonsági átvilágítás után léphetünk be az épületbe. Ha szerencsénk van, elcsíphetünk egy nyilvános sajtótájékoztatót is, melyet az EU minden hivatalos nyelvére lefordítanak terem felső karéjában helyet foglaló szinkrontolmácsok.

A Parlamenttől nem messze található a Bizottság épülete. A Bizottság különbözik az Európai Unió rendszerének többi intézményétől, a jogalkotásban kis kivételtől eltekintve kizárólagos kezdeményező szerepe van, vagyis csak a Bizottság szövegezhet meg jogalkotási javaslatokat és terjesztheti elő őket. Bizonyos esetekben a végrehajtás is a Bizottság feladata (ez ritkább eset, elsődlegesen a tagállamok feladata), főleg akkor, ha a végrehajtásnak egységes szemlélet szerint kell megtörténnie. A Bizottság készíti el az EU költségvetésének a tervezetét és előterjeszti azt, és felelős annak végrehajtásáért, például felügyeli az uniós programokat és pénzalapokat.

Királyi Palota

A belga királyi család hivatalos rezidenciáját a 19. században építették. Hivatalos és ünnepi ceremóniákat tartanak ebben a gyönyörű parkkal körülvett épületegyüttesben, de a család nem itt hanem a Laeken palotában él, a város külső részén. A park túloldalán található a parlament, a két épület így szimbolizálja a királyság és köztársaság harmonikus működését, vagyis az alkotmányos monarchiát.

királyi palota brüsszel

A palota júliusban és szeptemberben látogatható bizonyos időszakokban.

Királyi Szépművészeti Múzeum

Nem nagyon kell ecsetelni, hogy micsoda művészzsenikkel áldotta meg a világot a néhai Németalföld. Elég csak a Brueghel-család, Rubens, Bosch, Delacroix vagy Gaugain nevét említeni, a művészetek iránt rajongók szájában máris összefut a nyál. A múzeum a 15., 18. és 19. századi klasszikusok mellett helyet biztosít a modern művészeteknek is, tehát egészen napjainkig követi a festészeti és más képzőművészeti irányzatokat.

Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyház

A Treurenberg dombnál, az alsó- és a felsőváros határán elhelyezkedő épület helyén legkorábban egy fából épült kápolna, a Saint-Michel-au-Mont állt. Az eredetileg román stílusban épített Szent Gudula-templomot növekvő jelentősége miatt a 13. századtól gótikus stílusúvá alakították. A gótikus katedrális kriptája alatt ma is láthatóak a román építészeti maradványok. A székesegyházat a belga Gobertange helység közelében fejtett kőből építették, a belsejében található üvegfestményeken II. Lajost illetve I. Ferdinánd királyt is megtalálhatjuk.

Jeu-de-Balle piac

A brüsszeli bolhapiacon igazi autentikus kincsekre lelhetünk, ha nyitott szemmel járunk. Állítólag a vasárnap a legalkalmasabb erre, bár az év minden napján találunk itt alkalmi árusokat. Alkudni csak mértékkel lehet, elvégre ez nem egy török bazár.

Kétnyelvűség

Brüsszelben Belgium mindkét hivatalos nyelve, a francia és a holland (flamand) is használatos. A lakosok többsége a franciát részesíti előnyben, ennek elsősorban történelmi hagyományai vannak – bár a 19. századig szinte csak flamandok laktak itt, a függetlenné vált ország a déli országrész vallon politikusainak irányítása alá került, és természetesen a kialakuló közigazgatási intézményekbe is elsősorban vallonok kerültek. A francia nyelv térnyerését elősegítették az ide betelepülő franciák és francia gyarmatok lakói.

A brüsszeli lakosoknak ma 95%-a beszéli magas vagy közepes szinten a francia nyelvet, míg a flamandot csak 22%. Angolul 35% beszél, míg a spanyolt 7, az arabot pedig a lakosság 6 százaléka használja.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük