A Börzsöny-hegység csodái – térképpel!

0
(0)

Ha ősz, akkor kirándulás! Magyarország egyik leglátogatottabb kirándulóhelye, a Börzsöny változatos tájakkal és kiváló túrázási lehetőségekkel várja a természet szerelmeseit. Sétáljunk itt egy nagyot, másszunk hegyet, vagy ha kényelmesebb típusúak vagyunk, akkor üljünk fel egy kisvasútra – a lényeg, hogy fedezzük fel ezt a csodás tájegységet. Majd pihenésképpen nézzünk szét a közeli Salgótarján környékén is.

A mintegy 600 kmterületű Börzsöny hegység Észak-Magyarországon, Pest- és Nógrád megyében fekszik, nagy része nemzeti park. Legmagasabb pontja a 938 méter magas Csóványos, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra és tiszta időben akár a Magas-Tátrára is. A Börzsöny nagyon régóta lakott település, már évezredekkel ezelőtt is éltek a hegységben emberek, erre több emlék is utal a környéken. Négy részre osztható, a Magas-Börzsöny, az Észak-Börzsöny, a Nyugat-Börzsöny és a Dél-Börzsöny közül a legizgalmasabb túrázós helyeket a Magas-Börzsönyben és az Észak-Börzsönyben találjuk.

börzsönyi erdei vasút

A börzsönyi erdei vasút. Fotó: MTI/Komka Péter

Csóványos, a legmagasabb

A 938 méter magas Csóványos a vadregényes Magas-Börzsöny legmagasabb csúcsa. A szomszédos Visegrádi-hegységgel együtt egy többmillió évvel ezelőtti vulkanizmus eredményeként jött létre. A Csóványos csúcsán található egy kilátó, mely régen geodéziai mérőtoronyként működött. Turistaút vezet a kilátóhoz, ha ott vagyunk, mindenképp győzzük le a legfelső szinthez vezető 133 lépcsőfokot, mert elképesztő körpanoráma vár ránk odafent.

Börzsöny, Csóványos

Kilátás a Csóványos tetején található kilátóból. Fotó: Wikipédia

A Magas-Börzsöny további szépségei

Ha kitartó túrázók vagyunk, fedezzük fel a Magas-Börzsöny további hegycsúcsait is. A 916 méter magas Magos-fa Csóványostól 1,3 km-re északnyugatra található. Ettől alacsonyabb a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegy, melynek meredek szakaszait csak tapasztalt túrázóknak ajánljuk. Egyes kutatások szerint a magassági sorban következő 826 méter magas Nagy-Inóc hegycsúcsa az egykori vulkáni kitörések egyik központja lehetett.

A Magas-Börzsönyben több nehezen megközelíthető, ugyanakkor gyönyörű tájat is felfedezhetünk, de csak akkor, ha gyakorlott túrázók vagyunk és bírjuk a menetelést. A Dobogó-bérc 640 méter magas csúcsa után elérhetjük a Szép Kilátás nevű kilátót, ahonnan a szemközti Pogányvár és a Nagy-Mána hegyre látunk rá, melyek páratlan szépségükkel kárpótolnak a hosszú és fárasztó gyaloglásért. A Magas-Börzsönyben találjuk a Börzsöny leghosszabb vízfolyását, a Kemence-patakot, illetve az Ipoly völgyét és a nagybörzsönyi Hosszú-völgyet is, valamennyi gyönyörű kirándulóhely.

Szokolya határában kötelező program a 2020-ban átadott Várhegy-kilátó:

Börzsöny, Várhegy kilátó

A börzsönyi Várhegyen álló, több mint 20 méter magas Várhegy kilátó Szokolya határában az átadás napján, 2020. október 8-án. MTI/Máthé Zoltán

A legtöbb túrázó a Királyréten találkozik, ez a Magas-Börzsöny kapuja. A patakok találkozása a Királyrét: a Szén-patak, a Bagoly-bükki-patak és a Nagy-Vasfazék-patak egyesül itt és hozza létre a Török-patakot. Számos szervezett túraútvonal indul innen az év minden időszakában.

Királyrét, kisvasút

Fotó: Wikipédia

 

Észak-Börzsöny kincse, a Csarna-völgy

Az Észak-Börzsönyt a Kemence patak választja el a Magas-Börzsönytől. Az Észak-Börzsönyben, Perőcsény és Kemence települések határában található egy gyönyörű, gyalogosan is megközelíthető kirándulóhely, a Csarna-völgy. A völgyet abszolút a természet uralja, olyan ritka állatfajok élnek itt, mint például a hiúz, a fekete gólya, az uráli bagoly, a parlagi sas. A Csarna-patakban Petényi márna lubickol és kövi rák sétálgat. A Csarna-patak völgyét kisvasúttal is megtekinthetjük, a 7 km-es vonatozás Kemence településéről indul.

Szintén az Észak-Börzsönyben található Honti szakadék helyén mintegy 20 millió évvel ezelőtt még tenger volt. A mai napig találni erre utaló megkövesedett kagylókat, fosszíliákat itt.

Drégely vára, Börzsöny

Drégely vára – MTI/Komka Péter

Ha a hegyek, fák, rétek, szakadékok, patakok és források nyújtotta béke nem elégítette ki kirándulás iránti vágyunkat, vagy ha van még bennünk lendület, akkor keressük fel a Börzsöny leglátogatottabb várait is, a Drégelyvárat és a Nógrádi várat, ahol annak lehetünk tanúi, hogyan éltek a páratlan szépségű Börzsönyben évszázadokkal ezelőtt.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük