Barcelona látnivalói – utazás Katalónia fővárosába

5
(1)

Mi a legnagyobb sértés egy barcelonai számára? Ha spanyolnak nevezed. Bár Katalónia mint ország jelenleg nem létezik, Spanyolország legnagyobb autonóm tartományát tisztelhetjük benne. Székhelye, az 1,6 millió lakosú Barcelona pedig az ország egyik legjelentősebb turisztikai, kulturális és sportközpontja.

Barcelona Magyarországról legegyszerűbben repülőgéppel közelíthető meg. Egy fapados járat már 100-110 euróért elvisz, az út általában 2,5-3 órás. Természetesen utazhatunk busszal is, ekkor körülbelül másfél napos zötykölődésre kell számítani, míg gépkocsival potom 20 óra alatt megtehető a 2 ezer kilométeres táv.

Ha megérkeztünk, és kipihentük az utazás fáradalmait, vessük bele magunkat a város forgatagába, és ne hagyjunk ki egy fontos látnivalót sem.

La Sagrada Familia

la-sagrada-familia

Kezdjük a nézelődést Barcelona leghíresebb építészeti csodájával a Szent Család Templomával. Ez az épület a város leglátogatottabb turisztikai célpontja, mely vetekszik a madridi Prado és a granadai Alhambra népszerűségével is.

A még ma sem teljesen kész templom főként Antonio Gaudi tervei alapján épül, aki élete fő műveként tartotta számon a La Sagrada Familia-t. Alapjait 1882-ben fektették le, Gaudi 1883-ban kapcsolódott be a tervezésbe. A római katolikus bazilika gótikus stílust képvisel, de szecessziós és kubista vonalakat is fedeztek már fel benne.

Gaudi a monumentális, a város minden pontjáról látható templomot 18 toronnyal tervezte, melyek közül 12 az apostolokat, 4 az evangélistákat, a fennmaradó 2 pedig Jézust és Szűz Máriát jelképezi. Az épület alaprajza kereszt alakú, belsejében sokféle bonyolult mintázat és mértani alakzat gyönyörködteti a szemet.

Katedrális

katedralis

A barcelonai katedrális az 1298-1450 közötti időből való. Homlokzata neogótikus stílusban épült a 19. század végén. A bejárattól jobbra látható a keresztelőkápolna, ahol az itt lévő emléktábla szerint 6, Kolumbusz által idehozott amerikai indiánt kereszteltek meg.

A katedrális kertjének közepén szökőkút táplál egy smaragdzöld medencét, körülötte pedig dombormű őrzi Katalónia védőszentje (Szent György) és a sárkány harcának emlékét.

Casa Batlló

casa battlo

A különleges építészet rajongóinak ajánljuk elsősorban. A Casa Batlló Gaudi egyik legjelentősebb műve, melynek átépítésével 1905 és 1907 között foglalkozott.

Az épület motívumai őslényekre emlékeztetnek, de ha vetünk egy pillantást az erkélyekre, máris a velencei karnevál jut eszünkbe sajátos álarcaival.

Güell palota

guell-palota

A lakóház megrendelője Eusebio Güell, gazdag textilkereskedő volt, a kivetelező pedig természetesen itt is Gaudi. Mivel túl sok hely nem állt rendelkezésére, az építész zseni kupolákkal és hatalmas üvegablakokkal érte el, hogy a palota nagyobbnak tűnjön annál, mint amekkora valójában.

Casa Milá

casamila

Ugyancsak Gaudi nevéhez fűződik e nevezetesség tervezése is. Roger Segimon de Milá – szintén textilben utazott – megrendelésére készült 1905 és 1910 között. A Casa Milá-hoz Gaudi még csak rendes terveket sem használt, csupán vázlataiból dolgozott. Az eredmény így is lenyűgöző lett, akár egy barlangokkal tűzdelt hegyfal, tetején szürreális hatású kéményekkel.

La Ramblá

la-rambla

Barcelonában sétálva nehéz eltéveszteni a város széles, hosszú, platánsorral övezett fő sétálóutcáját. A La Ramblá-n sétálva bekapcsolódhatunk a helyiek vidám, nyüzsgő életébe, végigmustrálhatjuk a butikokat, és jókat derülhetünk a mutatványosok trükkjein.

Picasso múzeum

picasso-muzeum

A háromemeletes múzeumban Pablo Picasso mintegy 3500 alkotását csodálhatjuk meg. A híres művész által készített festmények, rajzok és kerámiák mellett néhány kortársának művei is elférnek itt.

Placa Reial

placa-reial

Barcelona központjának egyik legnevezetesebb része. A park neoklasszicista, pálmafákkal szegélyezett és árkádokkal díszített homlokzatokkal van körülvéve. Eredetileg Spanyol hősök tere volt a neve, de VII. Ferdinánd ezt nem engedélyezte.

A Placai Reial nyüzsgése esténként éri el tetőfokát, ekkor megtelnek a tért éttermei és kávézói, melyek az itteni fiatalok számára a legnépszerűbb találkahelyeknek számítanak.

A sportkedvelők számára páratlan élményt nyújt az 1992-ben itt rendezett olimpia minivárosa, az olimpiai falu, valamint az FC Barcelona focicsapatának otthont adó Camp Nou stadion.

Éghajlat

Barcelona éghajlata kellemes, mediterrán. A téli hónapok átlaghőmérséklete 10 fok körül van, de a nyári meleg sem annyira elviselhetetlen (ritkán megy 30 fok fölé), mint az Ibériai-félsziget belsejében, köszönhetően a tenger felől fújó hűsítő szélnek. Kifejezetten csapadékos az október, de május környékén megfigyelhető egy másik csapadékban gazdag időszak is. Hó és fagy nagyon ritkán fordul elő errefelé, bár a tengertől távolodva némileg nő az esélyük.

Gasztronómiai élmények

Barcelonában hagyományosan napi négy étkezés jellemző. A reggeli viszonylag szerény, az erős kávéhoz valami édesség járul. Ebéd délután 2-kor van, a vacsora hétköznap este 9-kor, hétvégén 11-kor kezdődik. A katalán konyha nem sokban hasonlít a spanyolra. Erős olasz és francia hatás érződik rajta, és ami az alapanyagokat illeti, többnyire a helyi forrásokra támaszkodik. A katalán ételek alapvetően a helyi olívabogyóra, halakra, hüvelyesekre és fokhagymára, valamint az itt nagy mennyiségben termesztett zöldségekre (paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán, vöröshagyma) támaszkodnak.

Jellegzetes katalán ételek

Escalivada: grillezett paprika, paradicsom, cukkini és padlizsán, ecettel és olívaolajjal

escalivada

Pa amb tomàquet: kenyér paradicsommal, olívaolajjal és fokhagymával

Paella: ez az egyébként valenciai étel katalán változata. A paella összetevői a rizs, sáfrány, szárított paprika és a tenger gyümölcsei, Barcelonában ezt tintahallal szolgálják fel, hogy fekete színt kapjon.

 

A Plitvicei-tavak

Velence látnivalói

Nauru – tragikus sors után újjáépülés?

Földrajzi rekordok

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük