Bánk: látnivalók, fesztiválhangulat a Cserhát lábánál

0
(0)

Ha a falusi turizmus kedvelői vagyunk, a Nógrád megyei Bánk tetszeni fog. A falu Budapesttől 60 kilométerre, festői környezetben, a Cserhát és a Börzsöny lábánál fekszik, mely gyönyörű jelleget ad a településnek. Mindössze 700 fő lakja, de nyáron ez a szám a többszörösére duzzad, akár 5000 ember is megfordul a faluban ilyenkor. Bánk nyáron egy igazi üdülőparadicsom, egy hosszú hétvége eltöltéséhez ideális helyszín minden korosztály számára gyönyörű tava, minden igényt kielégítő strandja és a helyiek vendégszeretete miatt.

Bánki-tó

Fotó: wikipedia.org/Jazzfesztivál

Bánk rövid történelme

Bánk az ősidők óta lakott település, mely azonban a török hódoltság idején teljesen elpusztult. A településre szlovákokat telepítettek, akik a nyelvet és az evangélikus vallást is magukkal hozták. Ennek emlékeit a mai napig megtaláljuk a faluban. A Szlovák Nemzetiségi Kiállítás a Szlovák tájházban mutatja be a 19. századi helyi szlovákság életét, viseletét, berendezési tárgyait. A parasztház a falu egyik fő látnivalója, egyedi kerítését hasított akácfából készítették el. A ház tipikus szoba-konyha-kamra berendezésű, egy közepesen jómódú házaspár otthonát mutatja be.

A betelepült szlovákok hatására épült 1783-ban az evangélikus templom is. A későbarokk stílusú egyszerű, egyhajós templom főoltárát 1903-ban festették, a Kálváriát ábrázolja. Bánk lakói még mindig őrzik szlovák hagyományaikat, melyek felfedezhetőek ugyanúgy az épületeken, mint ahogyan az ünnepnapi népviseleteiken vagy a finom ételeikben. Érdemes egy sétát tenni a falu temetőjében is, melynek sírkövei Bánk történetéről, lakosairól, hagyományairól, szokásairól mesélnek.

Bánki-tó

Fotó: MTI/Komka Péter

Ha inkább Bánk jelene érdekel minket, akkor viszont irány a tó! A Bánki-tó a falu legfontosabb nevezetessége, Nógrád megye egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Hatalmas és gyönyörű, viszont nem árt óvatosnak lenni, ha gyerekkel vagyunk, mert nagyon mély. Átlagos mélysége 4 méter, de van, ahol eléri a 6 métert is. Minősége kiváló, fürdésre és horgászásra is alkalmas. A tavat teljesen körbe is lehet sétálni, de még jobb, ha megmártózunk benne! A Bánki-tó hőmérséklete a nyári hónapokban nagyon kellemes, hasonlít a Balaton vizének hőjéhez. Közel 100 méter hosszú, füves partszakasza nyáron megtelik törülközőkkel, s ha a fürdőzés nem lenne elég, csónakázni és vízibiciklizni is lehet. Na és persze kalandozni is. A Tó Szabadidőközpont és Kalandpark 4 nehézségi fokozatú magaslati kötélpályája izgalmas lehetőség a bátor turisták számára, akik a magasból ránézhetnek a tóra is. A kevésbé merészeket a földön óriási sakk és több sportpálya várja.

Bánk, a fesztivál főfaluja

De Bánkon nemcsak fürödni és sportolni, mulatni is lehet! Rengeteg turistát vonz a Bánkitó Fesztivál és a Louis Armstrong Jazzfesztivál is. A Bánkitó Fesztivál az ország legnagyobb nyári kisfesztiválja, mely minden évben alternatív zenekarokat vonultat fel a világ összes tájáról. A fesztivál egyaránt kedveskedik az elvont, az elektronikus és a techo zene kedvelőinek, de színházi előadásokat és különböző kiállításokat is láthatunk itt. A nyári Louis Armstrong Jazzfesztivál az ország egyik legrangosabb jazz fesztiválja, ahol három napon át lehet az ország és a világ legnépszerűbb jazz előadóit hallgatni. A fesztivál egy jazzkedvelő házaspár kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy visszaidézzék a ’80-as évek fesztiválhangulatát. Nekik köszönhető az a Louis Armstrong bronzszobor is, mely a Tó Wellness Hotel kertjében található.

Bánkitó Fesztivál

Bánkitó Fesztivál. Fotó: MTI/Komka Péter

Ha kimozdulnánk Bánkról, jó ötlet a falutól mindössze 5 km-re található Nőtincs település Seholsziget Élményparkja, ahol szuper kalandokat élhetünk át: lovagolhatunk, íjászkodhatunk, simogathatunk kisállatokat, népi mesterségekkel ismerkedhetünk és hagyományőrző ételeket is kóstolhatunk. De a Nógrádi Vadaspark sincs messze, Bánktól 10 km-re 110 hektáron terül el, itt gímszarvasokat, dámvadakat, muflonokat és vaddisznókat leshetünk meg. Kiváló úti cél a Bánktól 8 km-re emelkedő Prónay kilátó is, mely Alsópetény településhez tartozik. A Romhányi-hegyen található 23 méter magas kilátóból csodálatos a panoráma a Börzsönyre vagy a Mátrára, ne hagyjuk ki, ha Bánkon nyaralunk.

Guga, Bánk legismertebb lakosa

Ha Bánkról esik szó, sokak emlékezhetnek a 2019. május 12-én szívinfarktusban elhunyt, Gugaként ismert hobbivideósra, Zvolenszki Zoltánra.

Zvolenszki Zoltán (Guga)

Zvolenszki Zoltán (Guga)

Guga többek között mágneshorgászattal is foglalkozott, és igen érdekes dolgokat fogott ki a Bánki-tóból. Számos témában fogalmazott meg véleményt, több tízezres követőtábora várta az újabb és újabb videókat tőle. Youtube-csatornáját felesége és gyermekei viszik tovább, és rendszeresen frissítik a család életéről szóló videókkal .

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük