Balatonfűzfői nyaralás, látnivalók Balatonfűzfőn

BalatonfűzfőBalatonfűzfő a Balaton északkeleti csücskében fekszik, a róla elnevezett Fűzfői-öböl partján. A tó legnagyobb szélességét itt éri el, a túlpart 14 km-re van, de még természetesen látható.A 4100 fős, 2000. július 1-jei hatállya váosi rangot kapott település közigazgatásilag Veszprém megyéhez, és ezen belül a Balatonalmádi járáshoz tartozik. Balatonfűzfő megközelíthető a 71-es főúton és a Székesfehérvár–Tapolca-vasútvonalon (Balatonfűzfő vasútállomás).

A város közigazgatásilag három részre osztható:  Alsófűzfő, Fűzfőgyártelep, Csebere (Tobruk)-Szalmási-telep.

Fűzfő számos aktív kikapcsolódási és szórakozási lehetőséggel kedveskedik a Balaton szerelmeseinek. Történelmi emlékeket is szép számmal találunk a környéken, ugyanakkor sportpályákban és kalandparkokban sem szenvedünk hiányt.

Balatonfűzfő látnivalói

Föveny strand

A Balaton északi partjának egyik legszebb és legnépszerűbb strandja. A 2013-ben megújított Fövenyfürdő a város délkeleti részén, közvetlenül a 71-es út mellett található. Vonattal is megközelíthető, a legközelebbi vasútálloms egy kilométerre van. Parkolni ingyenesen lehet, a budapestről érkező buszok megállója a bejárattal szemben van.

Balatonfűzfő-föveny strand

A balatonfűzfői Föveny strand egyedülálló fekvését a közeli magaspartnak köszönheti, amely jelentősen tompítja az erős szeleket. A nap reggeltől estig folyamatosan süt, így a barnulni vágyók számára is ideális ez a 250 méter hosszú partszakasz.

A strand a Balaton északkeleti csücskében található, így mindkét partra remek kilátás nyílik. A meder homokos, egyenletesen mélyülő. Vízisportokat is űzhetünk, ezen kívül a strandon sportpályák és szabadtéri eszközök is igénybe vehetők, a csak pihenni vágyók bérelhetnek napozóágyat. A gyermekes családokat több pályás óriáscsúszda és animátoros gyerekprogramok is várják.

A strandon megannyi kiszolgálóegység működik, a büfék akár éjszakába nyúlóan is nyitva tartanak, a vendégeket a külső oldalról is kiszolgálják.

A parton egyre jobb a wi-fi szolgáltatás, és bátran jöhetnek a mozgássérültek is, vízbe emelő szerkezettel segítik számukra a fürdőzést.

A strand minden nap 7-19 óráig van nyitva, de zárás után is használható saját felelősségre.

A belépők és szolgáltatások árai így alakultak 2018-ban:

Gyermek, diák és nyugdíjas belépő jegy 500 Ft
Gyermek, diák és nyugdíjas belépő jegy -16.00 órától 300 Ft
Felnőtt belépő jegy 700 Ft
Felnőtt belépő jegy – 16.00 órától 400 Ft
Családi jegy (2 felnőtt+max 3 gyermek) 4-18 éves korig 2 000 Ft
Felnőtt bérlet 11 alkalom 6 200 Ft
Gyermek, nyugdíjas bérlet 11 alkalom 4 200 Ft
Csúszda karszalag hétköznap 900 Ft
Csúszda karszalag hétköznap 15.00 órától 700 Ft
Csúszda karszalag szombat-vasárnap 1 200 Ft
Csúszda karszalag szombat-vasárnap 15.00 órától 1 000 Ft
Hangosbemondás alkalmanként 300 Ft

Tobruki strand

Balatonfűzfő Almádi-felőli oldalán található, a Föveny strandnál sokkal kisebb és családiasabb hangulatú fürdőzőhely. Két oldalról nádas határolja, de a víz nem vészesen iszapos, lassan mélyülő.

A strand előtt ingyenes a parkolás, bent pedig minden megtalálható, amit a fürdőzők kívánnak: büfésorok, pingpongasztal, strandröplabda-pálya, a gyerekeket hinta, trambulin, csúszda és homokozó várja

Balatonfűzfői kilátó

Az ingyenesen látogatható kilátóból mesés látvány tárul elénk. Ha tiszta az idő, a 15 méter magas, 5 szintes építményből a Kőröshegyi Völgyhíd is látható. A Balaton északi partjának egyik legszebb panorámájának leshelyét fa és üveg alapanyagokból építették.

A kilátó a korlátok üvegborításának köszönhetően a földrőt is teljesen átlátható, így a kisgyereket sem kell emelgetni, hogy gyönyörködni tudjanak a pompás látványban.

Balaton Csillagvizsgáló

A Balaton Csillagvizsgáló 50 fős előadóteremmel, oktatóteremmel és szakköri teremmel várja az érdeklődőket Fűzfőn. A helyiségek családi, és szakmai rendezvényekhez is bérbe vehetők.

A csillagvizsgáló hatméteres kupolájában Fornax 100 mechanika kapott helyet, amelyen egy 12 hüvelykes Meade ACF katadioptrikus reflektor és egy 10 cm-es apokromát ad majd lehetőséget az égbolt szépségeibe való betekintésre. Emellett digitális kamerákkal is rendelkeznek, amelyeknek kipróbálására lehetőséget biztosítunk.

A csillagvizsgálóban, kellemes környezetben rendezhetnek oktatásokat, konferenciákat, fórumokat, melyek kiegészítésekén ajánlják Balatonfűzfő egyéb szabadidős lehetőségeinek kihasználását, mint az épület közvetlen környezetében lévő Balaton Uszoda, vagy a Balatoni bobpálya.

A hozzájuk látogatók kiszolgálásáról a „Csillagfény kávézó” gondoskodik, amelynek teraszáról balatoni kilátásban gyönyörködhetünk egy földgömb típusú ekvatoriális napóra “társaságában”.

 

Mámai templomrom

Fűzfő helyén valószínűleg már a római korban is település állt, a város őse, Máma először egy 990-ben íródott görög nyelvű alapítólevélben szerepel, ebben István király Mámát a szomszédos településekkel együtt a veszprémvölgyi apácamonostor birtokába helyezte.

Mámát először a 13. században dúltál fel idegen hordák, ekkor a tatárok pusztítása után új templomot kellett építeni. Írásos nyom 1292-ből maradt fel a templomról, ebből tudjuk, hogy Szent László tiszteletére emelték.

Máma valószínűleg az 1700-as évek elején, a Rákóczi-szabadságharc idején pusztulhatott el végleg, a templom viszont még pár száz évig húzhatta. Egy 1928-29-ből származó fényképen már rom, de még a nyugati oromfala is áll. A Jókai utcában található romtemplom – tisztelgésül a régiek előtt – ma ünnepségek helyszínéül is szolgál.

Fűzfőgyártelepi lakótelep

Az iparosodó városban 1923-tól kezdték építeni a gyártelepi lakótelepet. Az új lakásokban elsősorban a Magyaróvárról áttelepült lőporgyár alkalmazottai leltek otthonra. 1929-től papírgyártás is kezdődött, majd ugyanebben az évben a Magyar Lőporgyárüzemi Rt. újabb vegyipari termékek gyártását is tervezte, ezért nevét Nitrokémia Ipartelepek Rt.-ra változtatta.

A tisztviselői lakások a lakótelep déli peremén épültek fel, az “M falu” a mesterek, ill. művezetők részére épült. A munkáscsaládok részére 1-2 szoba – konyhás lakások épültek a Füzfő tér környékén és később az un. barak szálláshelyek is munkás lakások céljára kerültek átalakításra.

A lakótelep népét élénk közösségi, kulturális és sportélet jellemezte, ugyanakkor egy meglehetősen zárt, szinte város a városban közösséget képeztek Balatonfűzfőn belül.

A telepet hadiüzemnek nyilvánították, és 2,5 méteres fallal vették körül, és fegyveres-kutyás őrök vigyázták. A lakótelepet eredetileg 400 fősre tervezték, de 1940-ben bővíteni kellett.

2016 december 30-án egy balatonfűzfői vegyipari cég telephelyén tűz ütött ki, majd két hatalmas robbanás történt. Szerencsére csak egy ember sérült meg könnyebben, de a robbanásokba beleremegett a város, sőt, Balatonalmádiban is lehetett hallani.

A lakótelepen található az 56-ban elhunytak emlékét őrző kopjafa, amelyet közadakozásból állíttattak 1989 novemberében.

Vegyészlányok szobor

R. Kiss Lenke alkotása ez a vörösréz lemezből készült kétalakos szobor. Az egykori B-irodaház előterében állították fel 1971-ben. A megörökített nők a korábban a gyárban dolgozó több mint kétezer asszony és lány veszélyes munkáját mutatják be: a tűzijátékok színes csillagait elegyítik. A szobor 2004-ben került mai helyére, a Fűzfő-gyártelepi Nitrokémia Rt. irodaépülete elé.

Országzászló

1935-ben emelték, jelenleg az ’56-osok terének központjában látható. 1994-ben felújították és az év március 15-én felavatták és újra szentelték. A többi zászlóhoz hasonlóan ezt is Budapesten, az Ereklyés Országzászlónál először beavattak, majd ezután avatták fel ott, ahová a talapzatot felállították. Bár a II. világhaború hozadákaként 1949-ig szinte az összes Országzászlót lerombolták, a fűzfői állva maradt.

Millenniumi emlékmű

2001. október 23-án adták át a millennium tiszteletére felállított “FŰZ-FŐ” elnevezésű emlékművet. Szilágyi Bernadett szobrászművész alkotása a Jókai utcai Millenniumi Emlékparkban látható.

Az emlékmű a város nevének eredetét ábrázolja. Fűzfő egész pontosan a Fűz patakra emelt híd főjénél kialakított vámszedő hely területét jeleníti meg. A híd a magyar történelem ezer évét szimbolizálja, a fűzzel együt kereszt alakú kompozíciót alkot.

Balatoni Bob Szabadidőpark

Az aktív, sportos és egyben szórakoztató üdülés kedvelői számára létesítették a fűzfői szabadidőparkot. Magyarországon itt található a leghosszabb olyan dupla bobpálya, amelyen a bobok sínre rögzítve futnak. A két pálya összesen 1,5 kilométer hosszú, a köréjük épült szabadidős és kirándulási helyszín egész évben nyitva van.

A pályákat sötétedés után kivilágítják, így nyáron akár este kilencig is használhatják a vendégek. A bobok sebessége limitált, de így is felgyorsulhatnak akár 40 km/órára is.

Serpa Kalandpark

A Dunántúl legrégebbi kalandparkjában talán az átlagosnál hajszálnyival nehezebb, sportosabb pályák teszik próbára a látogatók erőnlétét és bátorságát. Két fokozatú gyermek- és ötfokozatú felnőttpálya között lehet választani, a kezdő pályán a legrövidebb szintidő 10 perc, az ötödik fokozaton 4 óra 40 perc. Van itt 200 négyzetméteres mászótorony, 80 m-es drótkötélcsúszda és egy dupla állású íjászpálya is. A kalandparkban szabadon lehet sétálgatni, fizetni csak az eszközök használatáért kell.

Balaton Secreto Szabadulószoba és Játszóház

Balatonfűzfőn, a Jókai Mór utca 19-21 alatt található. Minden korosztályt várnak, a 8-11 éveseket animátor kíséri végig a szabadulószobákon. A logikát és a játékot kedvelőknek nyomozós és szelleműző szobát ajánlanak, míg a keményebb vonal rajongóit a Horror Háza várja. Minden esetben bejelentkezés szükséges a +36 20 318 9870-es telefonszámon.

Fotók: balatonfuzfo.hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük