Balatonfüred, az északi part fővárosa

0
(0)

Balatonfüred képeslaponKeszthelyt nem számítva Balatonfüred tekinthető a Balaton északi partjának legjelentősebb városának. Az első hely nemcsak az üdülő- és gyógyturizmusból fakad. Balatonfüred kulturális élete is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy méltó versenytársa legyen a tó túlsó partján fekvő Siófoknak.

Történet

Balatonfüred környéke már az őskorban is lakott volt. Első írásos említése 1211-ből való, egy Tihanyi Apátság által végzett birtokösszeírásban. A város neve a fürj madár „für, fűr” alakjából eredeztethető, utalva az itt gyakorta előforduló madárfajra. Tehát – a közhiedelemmel ellentétben – nem a „fürdés, fürödni” szavakból.

Füred kiváló adottságait tovább fokozta az 1722-ben gyógyvízzé minősített savanyúvize, melynek hatására nemsoká fürdőház létesült itt. A 19. században Kisfaludy Sándor adományaiból kőszínház is létesült.

A kiegyezés után tovább emelkedett a város rangja, hiszen a század utolsó harmadában Balatonfüred kedvelt találkahelye lett neves művészeknek és politikusoknak.

Látnivalók

Városi Múzeum

A balatonfüredi Városi Múzeum a város reformkori történetét mutatja be. Ez az épület az egykori fürdőigazgató lakhelyéül szolgált. Itt kap helyet a Helytörténeti Gyűjtemény és a Látogatóközpont.

Jókai emlékház

Jókai Mór itt írta egyik legnépszerűbb regényét, az Aranyembert. A villa 1870-ben épült, és ha belépünk, visszarepülhetünk az író családjának mindennapjaiba.

Vaszary villa

A villában képzőművészeti kiállításokat tekinthetünk meg, és rendszeresen tartanak itt irodalmi és zenés esteket. Hatéves kortól a gyermekek múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt.

Tagore sétány és emlékfa park

Rabindranath Tagore, indiai költőről kapta nevét, akit 1926-ban kezeltek itt, a szívszanatóriumban. A sétány fái közül számosat híres közéleti személyiségek ültettek.

Lóczy-barlang

A Tamás-hegy oldalában található barlangot 1894-ben tárták fel, majd 1934-ben nyitotta meg kapuját a közönség előtt. A barlang triász mészkőrétegek között terül el, köszönhetően a mélyből feltörő langyos vizek munkájának. Különlegesen szép oldási formákat figyelhetünk itt meg, különös tekintettel az üstszerű képződményekre és a borsókövekre. A Tamás-hegy tetejéről pedig lenyűgöző kilátás nyúlik Balatonfüredre és a környékre.

A füredi Anna-bálban…

A balatonfüredi Anna-bál hagyományos és igen népszerű nyári program. Az első bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lányának, Anna-Krisztinának tiszteletére.

Az esemény helyszíne a város központjában található, copf-stílusú épület, a Horváth-ház. Anna első bálján ismerkedett meg későbbi férjével, az örmény származású Kiss Ernővel, aki később az 1849-ben kivégzett aradi vértanúk egyike lett.

Az Anna-bált ezután – hol csendesebben, hol hangosabban – minden évben megtartották az Anna naphoz legközelebb eső szombaton. A két világháború között a rendezvény valamelyest veszített fényéből, de az ezt követő első hivatalos ünnepség óta (1954. július 31.) újra régi pompájában tündököl.

A bál programja számos kísérőrendezvénnyel is gyarapodik. Ilyen például a balatoni szívhalászat, melynek során egy fellampionozott hajóból kell este kihalászni a vízbe dobott faszíveket. Hagyományos program a bál napján az előző évi királynő hintós megkocsikáztatása is.

Balatoni szállások – BelfoldiPihenés.hu

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük