Balatonboglár – nyaralás a fövenyes strand szomszédságában

5
(1)

Balatonboglár a Balaton déli partjának egyik leglátogatottabb üdülővárosa. Keleten Balatonlelle, nyugaton Fonyód, a tó északi partján, szemben Révfülöp a szomszédja. A város a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonal és az M7-es autópálya mentén található.

Történelmi áttekintés

A település már a rómaiak korában élénk kereskedelmi útvonal mentén feküdt, Pannónia részeként élvezhette a pezsgő ókor előnyeit. Később zivatarosabb századok következtek, a török hódoltság inkább csak pusztított, de a Déli Vasút kiépítése és a 19. század végének gazdasági fellendülése a falu fejlődésére is pozitív hatással volt.

A második világháborúban Balatonboglár lakosai emberségességükkel tűntek ki, befogadták ugyanis a menekülő lengyeleket és a náci táborokból szökött francia hadifoglyokat.1940 és 1944 között Lengyel Gimnázium és Líceum is működött itt. Az egykori plébános és az iskola vezetője, Varga Béla nevét műalkotások és emléktáblák őrizték meg az örökkévalóságnak.

Balatonboglárt 1971 január 1-jével összevonták a szomszédos Balatonlellével, és Boglárlelle néven futott tovább a két település. Az áldatlan állapot a rendszerváltás után, népszavazást követően szűnt meg.

Balatonboglár lakossága 2015-ben mintegy 5800 fő volt, a 2011-es népszámlálás során a lakosok 83,5%-a magyarnak, 2,5% németnek, 0,2% lengyelnek mondta magát.

Strandolás természetes parton

A Balaton – a déli partra jellemzően – Boglárnál is sekély, lassan mélyülő és gyorsan felmelegedő. A tó partját egyre több helyen elfoglaló betondzsungel és elkerített magán-partszakaszok ellensúlyozásaként itt létesült az első két fövenyes partszakasz, ami eredeti állapotába állította vissza a Balaton-partot. A természetes állapot elősegíti a biológiai öntisztulást, és kisgyermekes családok számára is biztonságossá teszi a fürdőzést.

Lehetőség van szörfözésre és más vízisportok művelésére, de a sporthorgászok is hódolhatnak szenvedélyüknek a pecázásra kijelölt szakaszokon.

Aktív pihenés

Balatonboglár hagyományosan a Balaton-átúszás célpontja. A megmérettetést általában június végén tartják, de rossz idő esetén tolódhat az időpont. A vállalkozó szellemű úszók az északi partról, Révfülöpről indulnak, és szabadon választott úszásnemben tehetik meg az 5,2 kilométeres távot. Az induláshoz szükséges egy orvosi igazolás!

Balaton-átúszás

A város megannyi, minden igényt kielégítő vendéglátóipari egységgel bír. Szállodák, éttermek, borozók kínálják a helyi gasztronómiai különlegességeket. Kóstoljuk meg a Balaton déli partján érlelt szőlő borát, és a helyben termesztett gyümölcsöket is.

Hajójárattal több szomszédos és távolabbi település is elérhető, de kerékpárral is bejárhatjuk a Balatonboglár körüli Balaton-magaspart napsütötte magaslatait.

A Boglár Kártya kiváltásával rengeteg helyen kaphatnak kedvezményt a helyi lakosok ingatlantulajdonosok, és olyan üdülővendégek, akik legalább három éjszakát töltenek a városban.

A kártya többek között az alábbi látványosságokra is nyújt kedvezményt:

-33% a BUBORÉK strandon
-20% a Kalandparkban
-20% a Gömbkilátóban
-20% a Balaton műemlékhajóban
-50% a kiállítóhelyeken: (kápolnák, Pincetárlat)

Ára:
1000.-Ft/fő
2500.-Ft/család

Strandok

Balatonboglári nyaralásunk során több szabadstrand közül választhatunk. Legmozgalmasabb a Platán, de vannak nyugalmasabb, csendesebb fürdőzőhelyek is.

Platán strand

A város központi részén található a Balaton déli partjának legnagyobb strandja. Négysoros platánerdő határolja. A strand közelében ingyenesen parkolhatunk, a színvonalas sportpályákon több sportág szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. A strand bejáratánál, a Platán téren látható a vízbelépő lány szobra, amit 2003-ban helyeztek el itt. Az eredetije a városházán van, míg a szökőkútnál a bronzba öntött másolatot láthatjuk. 

Sziget strand

A balatonboglári kikötő nyugati oldalán, a Vasas utca felől közelíthető meg. Rendezett, igényes strand, aki nem kedveli a nyüzsgést, az bátran válassza ezt!

Jókai sétány

Két bejárattal rendelkező szabadstrand a város központjában. A Krúdy Gyula köztől a Bólya közig tart, nyugalmas, árnyékos partszakasz.

Fiumei szabadstrand

A Fiumei utca felől megközelíthető mintegy 70 méteres partszakasz nyugodt, csendes környezetet biztosít a kikapcsolódók részére.

Vejtey Ferenc sétány

Ez a különleges hely két platánsorral határos, és legfontosabb jellemzője, hogy az esti órák kivételével egész nap árnyékban van. Érzékeny bőrűek számára különösen ajánlott! A több száz méter hosszú 15-20 méter széles terület a Krúdy köz és Posta köz között helyezkedik el.

Látnivalók

Gömbkilátó

A Balatonboglári Gömbkilátó (ritkábban: Xantus János Gömbkilátó) a város ikonikus jelképévé vált. Képeslapok, szuvenírek elmaradhatatlan háttereleme. A kilátót Kádár István mérnök tervei alapján a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból az 1950-es évek elején. 1958-ban bemutatták a brüsszeli világkiállításon is, majd a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) ideiglenes látványossága lett.

Gömbkilátó-balatonboglár

A vulkanikus eredetű, a Balaton szintjétől mérve körülbelül 60 méter magas Várdombon álló, 15 méter átmérőjű építményből a tó felé nyílik kilátás. 2013 óta az Örökségünk – Somogyország Kincse díj birtokosa.

A páratlan körpanoráma korábban ingyenes volt, ma már néhány száz forintos belépődíj ellenében juthatunk fel az építménybe.

A kilátó 2020-ben elnyerte az Év kilátója címet.

Kikötő

A strandtól nyugatra, a hajó-, és vitorlás kikötő fekszik, összesen 160 vitorlást számára tud nyugalmat biztosítani. A tópart számos pontjára indulnak innen járatok, többféle sétahajózási program közül választhatunk. 

Kalandpark és bobpálya

balatonboglár-kalandpark

Elérhetőségek:
Telefonszám: 06-30/282-9599, 06-85/351-878
Cím: Balatonboglár, 8630 Balatonboglár, Kilátó u. 8

Ágoston-Madách-kastély

Ágoston József építtette az 1900-as évek elején, majd a Madách, később pedig a Bogát család tulajdonába került.család. 1930-ban Gaál Franciska színésznő tulajdonába került, majd az államosítás után a Balatonboglári Állami Gazdaság kezelte a kastélyt. A kastélyban bormúzeum és termékbemutató hely is van.

Római katolikus templom

A modern stílusú épület 1932-ben készült el Kotsis Iván műegyetemi tanár tervei alapján. Legmagasabb pontja a 30 méter magas torony. A templom belsejében hatalmas kereszt látható, illetve az itt bújtatott francia hadifoglyok által faragott Szent Teréz szobor, melynek talapzatán kétnyelvű felirattal olvasható: “Köszönet a lovagias magyar nemzetnek!”

Evangélikus templom

A boglári evangélikus felekezetnek sokáig nem volt temploma. 1896-tól 1962-ig a Vörös kápolnát használták, később a református templomot. Jelenlegi önálló templomukat 1995-ben kezdték építeni Nagy Tamás tervei alapján. A munkálatok 1999-ig tartottak.

Árpád-kori templomrom

A régi temetőben bukkantak a 13. századból való templomromra. Az ősi imahely állagmegóváson esett át, emléktábláját 2000-ben avatták fel.

Vörös kápolna

Az eredetileg a Gyulay család, majd a Gaál család tulajdonában lévő kápolna. A  XX. század végén Kampis Miklós tervei alapján újították fel.

Vörös kápolna, Balatonboglár

Képzőművészeti kiállításokat rendeznek itt, ahogy a közeli Kék-kápolnában is. Csak nyári szezonban, az aktuális kiállítások alkalmával látogatható.

Kék kápolna

A Vörös kápolnával együtt a Temető dombon található. A neogót stílusú épületet az evangélikus  Körmendy család építette 1856-ban. 

Fischl-ház

Balatonboglár nevezetes helytörténeti és régészeti gyűjteménye. A házat a kereskedelemmel foglalkozó Fischl-család építette 1910-ben. Földszintjén Tourinform iroda, az első emeleten helytörténeti gyűjtemény (főleg régi fotók), népi himzések, az M7-es út régészeti feltárásának eredményei, valamint egy helyi festő, Bagó Bertalan képei láthatók. A belépés ingyenes.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük