Balatonalmádi – látnivalók, programok a Balaton északi partjának csücskében

0
(0)

Balatonalmádi

A 8500 lakosú Balatonalmádi a Balaton északi partjának keleti részén, a Fűzfői öböl partján fekszik. Északra Balatonfűzfő, délre Alsóörs a legközelebbi település. Közel van Veszprém is, mindössze 11 kilométert kell utazniuk a megyeszékhelyen élőknek – Szentkirályszabadján áthaladva -, ha fürdőzésre vágynak.

A város székhelye és legnépesebb települése a Balatonalmádi járásnak. A járáshoz három város – Almádin kívül Balatonkenese és Balatonfűzfő -, valamint nyolc község (Balatonakarattya, Balatonfőkajár, Csajág, Felsőörs, Királyszentistván, Küngös, Litér és Papkeszi) tartozik. A mai város négy településrész: Vörösberény, Almádi, Káptalanfüred és Budatava összefonódásából fejlődött ki.

Almádi fejlődésére jelentős hatással van a közeli Veszprém és a Balaton északi partjának mozgalmas idegenforgalmi élete.

Látnivalók Balatonalmádiban

Vörös Homokkő Tanösvény

Állomások:

  1. Városház tér 2.
  2. A Zsák-vendéglő kapuoszlopai
  3. Kilátóhely
  4. Kiserdő
  5. Óvári “Messzelátó”
  6. Vörös homokkő feltárás
  7. Régi mozdony
  8. Kerekeskút
  9. Szent Jobb kápolna
  10. Öreg-park

A tanösvény a várost és a helyi természeti szépségeket járja végig. A 6 kilométeres utat kék háromszöggel jelölik, a körutat mintegy két óra alatt járhatjuk végig. Révedjünk egy kicsit a múltba a történelmi emlékek szemrevételezésekor. A város már a római korban lakott volt, a honfoglalás idején pedig fejedelmi törzs szálláshelyeként működött.

Balatonalmádi

A vörös homokkő az óidei Perm korszakban keletkezett, és kiváló táptalajul szolgál a déli lejtőkön termő szőlőnek.

A tanösvény útba ejti a város legmagasabb pontját, az Óvári Messzelátót. A kilátó nevét dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről (1858-1938) kapta. Korábban Wesselényi Kilátónak hívták a helyet. Ha szerencsénk van, és tiszta az idő, a Balaton csillogó vize mellett megpillanthatjuk a Vértes hegységben lévő Csókakő várát és a Bakony távolabbi vonulatait is.

A Vöröskő vasúti hídon gőzmozdonyt láthatunk kiállítva, az 1969-ig üzemelő Veszprém-Alsóörs vasútvonal emlékeként.

A túra során építészeti remekműveket is láthatunk, feltétlenül keressük fel a Szent Imre templomot és a Szent Jobb Kápolnát. A kápolnában található Szent István, Szent Imre és Gizella királyné ereklyéinek egy-egy fragmentuma.

Visszafelé haladva térjünk be a Szent Erzsébet Ligetbe, ahol megismerhetjük a hajókikötő, a Zene pavilon és a Remete patak történeteit. A ligetben tekinthetjük meg az Európai Szoborpark magyar és külföldi képzőművészeti alkotásait is.

Köcsi-tó Tanösvény

Káptalanfüred határában, a Köcsi-tó partján található az egykori vöröshomokkő és agyagbánya, ezek helyén alakították ki tájrendezést követően a tanösvényt.

Köcsi-tó, Balatonalmádi

A náddal már nagyrészt benőtt, fél futtballpálya méretű tavacska az agyagbányászatnak köszönheti létét, a vízzáró réteg megakadályozta a víz elszivárgását, így jött létre, az igen értékes növénytársulásoknak otthont adva. A Bakony vidékén például itt találtak először kékeszöld harmatkását, de a szegélyzónában előfordul még csikorgófű, lándzsás hídőr, mocsári csetkáka és deres szittyó, a szárazabb részeken pedig réti és fülemüle szittyó. A vizenyősebb, tótól távoli részeken megél a mocsári sás.

A Köcsi-tó partja nagyszerű pikinikezési lehetőséget biztosít fiatal és idősebb túrázók számára egyaránt. A tó körüli 400 méteres 4 állomásból álló tanösvény bemutatja a víz körüli cseres-tölgyes és a rét élővilágát, valamint megismerhetjük az egykoron itt folytatott agyagbányászat történelmét.

Wesselényi strand

Fizetős strand, de legalább a parkolás ingyenes – már ha találunk helyet, mert főszezonban szinte közelharc folyik minden zsebkendőnyi területért.

Balatonalmádi

A strand az északi-part legnagyobb és legnépszerűbb balatoni fürdőhelye, megannyi sportolási lehetőséggel és vendéglátóegységgel.

Számítsunk rá, hogy a tó itt gyorsabban mélyül, mint a déli-parton, a víz helyenként lehet iszapos, hinaras.

Balatonalmádi

Református erődtemplom

A város Vörösberény nevű részén látható az építmény, amely a 11-12. században épült. Balatonalmádi legjelentősebb védett műemléke. A templom román stílusban épült, de gótikus jegyeket is hordoz. Hazánk egyik legrégebbi egyházának maradványait rejti falai között.

Szent Erzsébet-liget

Korábbi nevén Öregpark. Almádi védett növényekkel teli parkját a 20. század elején telepítették be platán és fűzfajokkal. Történelmi nagyjaink – Petőfi, Rákóczi, Kossuth – szobrai sorakoznak itt, de megnézhetjük itt a Sóhajok hídját, az Örökmécsest és a Véghely emlékpadot is.

Remete-forrás

A Remete-patak három forrásból ered, hogy útját hol a földfelszín alatt, hol afölött folytassa a Balaton felé. A torkolat a mólónál, a Sóhajok hídja közelében található.

A forrás, majd a patak mentén látható az egykori Alsóörs-Veszprém vasútvonal vöröshomkkőből készült töltése és maradványa. A vasutat 1909-ben építették. A forrás mellett halad el a zöld sáv túraútvonal, amelyet a Balaton irányába követve áttérhetünk a kék háromszöggel jelzett Vörös Homokkő Tanösvényre. A másik irányba továbbhaladva a kék sávval jelzett Balatoni kék-túra útvonalra érünk.

Csere-hegyi kilátó

Balatonalmádi, Csere-hegyi kilátó

Az 1935-ben épült, 298 méter magas kilátó lenyűgöző látványt tár elénk a Balaton, a Bakony és a Balaton-felvidék felé. Nem mindig hívták így, eredetileg Horthy Miklós-kilátó volt a neve, 1950-ben pedig Szabadság-kilátóra keresztelték át.

Almádiból három útvonalon keresztül közelíthetjük meg:

a Szabadságkilátó utcáról a kék turistajelzést követve,
a Tábor utcáról a sárga turistajelzést követve,
vagy a Galagonya utcáról a sárga kereszt turistajelzést követve.

A kilátó perm időszaki vöröshomokkőből épült, reneszánsz és gótikus stílusnyomokat egyaránt hordoz. A Balaton-felvidéken ez az első kilátó, amely kőből készült. Érdekesség, hogy eredetileg 6,5 méter magasra tervezték, mert a környező fák még alacsonyabbak voltak.

Szent Jobb kápolna

Akiben van némi magyarságtudat, az érzi, mit jelent egy helyen látni a Szent királyi család – Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella – ereklyéit.

A Szent Jobb kápolna eredetileg Budán működött, 1956-ban költöztették ki a Várból.

 

Programok Balatonalmádiban

Almádi gyakorlatilag az év minden egyes napján kínál változatos, színes programokat az itt üdülők számára.

Almádi napok

Júliusban kezdődik Balatonalmádi egyik legrégebbi kulturális rendezvénye, az Almádi Napok. Tartalmas kikapcsolódási lehetőség az igényes szórakozás kedvelői számára. Tartanak rendezvényeket a szabadtéri színpadon és a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban is.

Balatonalmádi Borfesztivál

Kiemelkedő érdeklődésre tart számot az augusztusban megrendezett Balatonalmádi Borfesztivál is, ahol az ízletes, zamatos borok és ételek mellett népszerű könnyűzenei programok, koncertek várják az érdeklődőket.

Hungarikum Esték

Hangulatos esték a Balaton partján a magyar ételek és kézműves termékek jegyében. Klasszikus magyar finomságokkal, népművészeti és kézműves remekekkel, hagyományőrző programokkal, élő koncertekkel, népmesékkel, esténként utcabállal és retro diszkóval várnak mindenkit.

A Hungarikum Esték célja, hogy a hungarikum szó hallatán egyedi és nemzeti színbe csomagolt termék jusson az emberek eszébe.

„Nyitott Templomok” és vezetett körséták

Ingyenes templomi körsétákon vehetünk részt a Balatonalmádi Honismereti Kör jóvoltából. Minden szombaton más-más templomot tekinthetünk meg, listán van az Erődített református templom, a Szent Imre templom, a Szent Ignác templom és a Szent jobb kápolna.

Balatonalmádi a fent említettek kívül még számos programmal kedveskedik a Balaton északi partján nyaraló vagy átutazó turistáknak.

A fotók egy része innen: https://balatonalmadi.hu/

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük