Az Akropolisz legszebb látnivalói

3.8
(4)

Az Akropoliszt egész egyszerűen látnia kell mindenkinek, aki egy kicsit is rajong a történelemért vagy az utazásért. Ez a világ egyik legismertebb ókori építménye, és köszönhetően annak, hogy évezredekkel ezelőtt mérnöki pontossággal épült fel, ma is szilárdan áll a helyén és látogatható. Az athéni Akropolisz világörökségi helyszín, az ókori görög civilizáció jelképe, Görögország egyik legszebb éke.

Akropolisz

Az Akropolisz a Balkán-félsziget keleti részén, az Attikai-síkságon fekvő görög fővárosban, Athénban található. Sokan nem tudják, de több akropolisz (magyarul felsőváros) is található Görögországban, mind közül azonban kiemelkedik az athéni, nagybetűs Akropolisz, mely egy 150 méter magas mészkősziklán található erődítmény. A szikla már az Id. e. 6 évezredben is lakott volt. Fellegvárrá alakítása akkor kezdődött meg, amikor az Id. e. 5 században az athéniak győzedelmeskedtek a perzsák felett és vidám hangulatukban építkezésbe kezdtek. Az erődítmény 20 épületből áll, melyek közül több nagyon jó állapotban található a mai napig a korához és az őket ért csapásokhoz és változásokhoz képest.

Volt, hogy az Akropolisz legismertebb alkotását, a Parthenont keresztény templomnak, volt, hogy török mecsetnek használták. A 17. században egy velencei bomba okozott benne károkat, a 19. század elején pedig több szobrát és domborművét is elvitték Londonba, a British Museumba. Restaurálása és védelme a 20. században kezdődött meg. A dór stílusú, márványból készült Partheon, Pallasz Athéné temploma monumentális: 70 méter hosszú, 31 méter széles. Ez a görög klasszikus kor legismertebb épülete, biztosan a mi történelemkönyvünk lapját is díszítette. A templomot Periklész megbízásából, Pheidiasz művészi tervei alapján építették. A nyugat-keleti tájolású épület keleti, nagyobb cellájában állt Pallasz Athéné 12 méter magas arany és elefántcsont borítású szobra, a nyugati, kisebbik cellában a kincseket tárolták. A cellák előtti csarnokban, illetve körben az egész épület körül is találunk oszlopokat: homlokzatán 8-8, oldalain 17-17 hatalmas oszlopot. A Parthenon szobrait is érdemes megcsodálni, mert gyönyörűen díszítettek és számunkra különleges mítikus alakokat, görögöket, isteneket, kentaurokat ábrázolnak.

A 10 legjobb görög tengerpart

Az Akropolisz másik fő nevezetessége az Erekhtheion. Nem tudni, ki tervezte ezt a mesés, befejezetlen szentélyt, de legendája örök maradt: itt zajlott Athéné és Poszeidon versengése, itt hullott le az égből a győztes Athéné olajfából készült szobra. De Erekhtheion király sírja is valószínűleg itt volt, ezért is kapta a nevét róla az épület. Gyönyörű épület a palotára hasonlító Propülaia kapu is, melynek közepén bejárócsarnok található, ahonnan egykor a szent út vezetett az Akropoliszra.

Erekhtheion az Akropoliszon

Erekhtheion

Az egyik legismertebb ókori alkotás, a Dionüszosz színház is az Akropoliszon található. Ez a világ egyik első színháza, itt mutatkoztak be az ókori drámajátékok mesterei, itt elevenedtek meg elsőként Euripidész és Szophoklész művei. Az egykor 15 ezer fő befogadására alkalmas színház első fellépője számunkra ismeretlen, egy Eleuszisz településről származó pap, Theszpisz volt, aki kecskeéneket adott itt elő Id. e. 534-ben.

A Dionüszosz színháztól jobb állapotban maradt fenn a szintén az Akropoliszon található Herodes Atticus odeon római kori színház, melyet a gazdag arisztokrata, Herodes Atticus építtetett Id. u. 161-ben elhunyt felesége emlékére. A turisták kedvenc helye az egykoron fedett Herodes Atticus odeon, nemcsak azért, mert történelmi és szép, hanem azért is, mert ma is funkcionál. Olyan híres előadók léptek már fel az 5000 férőhelyes színházban, mint például Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Elton John vagy Sting. Ha van rá lehetőségünk, semmiképp se hagyjunk ki itt egy előadást az Athéni Fesztivál keretében, melyre minden év nyarán kerül sor. Itt meghallgatni egy koncertet garantáltan életre szóló élmény, de persze egy „átlagos” hétköznapi túra az Akropoliszra is felér egy kisebb csodával.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 3.8 / 5. Szavazatok: 4

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük