Athén legfontosabb látnivalói + térképpel!

0
(0)

Ha Athén látnivalóira vagy kíváncsi, akkor kijelenthetjük, hogy az időutazás igenis létezik. Elég csak repülőre ülnünk, másfél óra múlva máris a múltban landolunk, hiszen Athénban, az ókor fellegvárában találjuk magunkat. Ha az ókori görög civilizáció nyomába szeretnénk eredni, akkor itt a helyünk! Ez a világ egyik legismertebb városa, mely emberek milliói számára nyújtott már életre szóló élményt az ókor óta. Velünk sem lesz ez másként!

 

Athén Görögország fővárosa, a Balkán-félsziget keleti részén, az Attikai-síkságon fekszik. Lakosainak száma körülbelül 3,5 millió. Közigazgatási, gazdasági és kulturális központ, ez az első város, mely megkapta az Európa kulturális fővárosa címet 1985-ben. Két UNESCO világörökségi helyszín található Athénban, az Akropolisz és a Daphni kolostor. Kezdhetjük is ezek felkeresésével ennek a csodálatos városnak a megtekintését.

Irány az Akropolisz, a világ egyik legismertebb ókori építménye! Az Akropolisz építése az Id. e. 5. században kezdődött, az épületegyüttes az európai civilizáció és demokrácia jelképe. A 20 épületből álló erődítmény közül a legkiemelkedőbb a 8 oszlopos, 70 méter hosszú, 31 méter széles, márványból készült, dór stílusú Parthenon, Pallasz Athéné temploma. Mérnöki pontossággal készült, ennek köszönhető, hogy még ma is látogatható.

Athén látnivalók - akropolisz partheón

A Parthenón Athéna Parthenosz, vagyis a szűz Pallasz Athéné temploma az athéni Akropoliszon.

A Daphni kolostor a 11. században épült. A világ egyik legfélelmetesebb Krisztus ábrázolását találjuk a kolostor kupolájában, fenyegető mozdulata mintha ítélkezésre utalna. A kolostor többi mozaikja már kedvesebb hangvételű, 19 jelenetet és 107 szentet fedezhetünk fel rajtuk.

Athén látnivalói - Daphni-kolostor

Daphni-kolostor. Fotó: Wikipédia/Dimkoa

Az egyik legismertebb ókori alkotás az athéni Dionüszosz színház, mely a világ egyik első színháza is egyben. A bor, a mámor és a szőlőtermesztés görög istenének tiszteletére épült színház az Akropolisz déli lejtőjén található. Az Id. e. 6. században épült Dionüszosz színházban mutatkoztak be az ókori drámajátékok mesterei. Az egykor 15 ezer főt befogadására alkalmas nézőtérnek csak egy kis része maradt meg napjainkra, de leülve egy kövére így is magunk elé tudjuk képzelni, ahogy a színpadon életre kelnek Euripidész és Szophoklész művei. Athén másik kiemelkedő színháza a Herodes Atticus odeon római kori színház, melyet a gazdag arisztokrata, Herodes Atticus építtetett Id. u. 161-ben felesége emlékére. Egykor 5000 fő fért el a színházban, mely napjainkban is a turisták egyik kedvelt célpontja a görög fővárosban. Már csak azért is, mert restaurálásának köszönhetően ma is működik: koncerteket és színházi előadásokat lehet itt megtekinteni.

Athén látnivalók - Herodes Atticus

Herodes Atticus

Győzelmi emlékműnek épült a görög főisten, Zeusz temploma, mely az ókori Görögország legnagyobb szentélye volt egykor, mérete meghaladta még a Parthenonét is. Bár építése az Id. e. a 6. században megkezdődött, csak az Id. u-i 2. századra készült el. Eredetileg 104 márványoszlopból állt, melyből mindössze 15 maradt meg, de még így is látszik, milyen monumentális épület lehetett a templom egykor.

Athén látnivalói - Zeusz temploma

Zeusz temploma

A Panathinako Stadio a történelem és a sport szerelmesei számára egyaránt kötelező látnivaló Athénban. A mai épület helyén már az ókorban is stadion állt, itt rendezték Pallasz Athéné tiszteletére a Panathénaia Játékokat, ahol például bokszban, gerelyhajításban és távolugrásban versenyeztek egymással a sportolók. A mai stadion ennek mintájára készült az 1896-os első újkori olimpiára, ma nagyjából 45 ezer fő befogadására képes.

Panathinako Stadion - Látnivalók Athénban

Panathinako Stadio

Ha további érdekességeket szeretnénk látni az ókori Görögországból, akkor az Akropolisz Múzeumot keressük fel, itt ugyanis több mint 4000 kiállítási tárgyat találunk Görögország múltjából. A múzeum legfelső szintje a legérdekesebb, kialakítását a Parthenon alaprajza ihlette.

Ha valami modernebbet, de mégis hagyományosan görögöset szeretnénk látni, tekintsük meg a Syntagma téri, Parlament előtt zajló őrségváltást.

Erre minden egész órakor van lehetőségünk, a legjobb, ha a vasárnap 11 órás őrségváltást választjuk, mert ez a legnagyobb és leglátványosabb. Igaz, ilyenkor van a legnagyobb tömeg is, erre jó felkészülni. A katonák is nagyon szeretik Athén Nemzeti Kertjét, ahol a nyári melegben még ők is megpihenhetnek kicsit.

A közvetlenül a Parlament mellett található kert gyönyörű és hatalmas, pálmákkal, narancs- és citromfákkal, szobrokkal és tavakkal várja a turistákat. Egy igazi zöld sziget a nyüzsgő fővárosban, ahol lehetőségünk nyílik egy kicsit arról ábrándozni, milyen is lehetett az élet az ókori Athénban. De megtehetjük ezt akkor is, ha kiválasztjuk a hangulatos, sikátoros Plaka negyed egyik hívogató tavernáját, ahol a görög konyha tesztelése közben adjuk át magunkat a görög életérzésnek, legyen az akár ókori, akár jelenkori.

Ha Görögországban járunk, ne menjünk haza strandolás nélkül. íme az ország legjobb tengerpartjai. Ne hagyjuk ki Szaloniki látnivalóit sem!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük