Átadták az ország első illatmúzeumát Pannonhalmán

0
(0)

Átadták az ország első illatmúzeumát a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében vasárnap, a kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, az illatmúzeum kiállításának kurátora azt mondta, hogy a múzeum egyediségét az adja, hogy idehaza ilyen tartalmakat még nem mutattak be, hozzánk legközelebb Franciaországban található hasonló kiállítás.

Illatmúzeum Pannonhalmán

Pannonhalma, 2021. május 30.
Egy nõ illatmintát szagol a Pannonhalmi Fõapátság Illatmúzeuma és gyógynövényes látványmûhelyében a megnyitó napján, 2021. május 30-án.
MTI/Krizsán Csaba

Kiemelte, hogy a nemzetközi turisztikai trendeknek megfelelően élményalapú kiállítást hoztak létre, amely a látogatók elé tárja a főapátság hagyományait.

Reményét fejezte ki, hogy unikális szerepet tölt majd be Közép-Európában.A látogató a tárlaton felfedezheti egyebek mellett azt is, hogy a világ első ismert feljegyzett parfümje magyar volt, amelyet Károly Róbert adott feleségének, Erzsébet királynénak a 14. század első felében – mondta Virág Zsolt.

Illatmúzeum Pannonhalmán

Pannonhalma, 2021. május 30.
Antik parfümkészítõ asztal a Pannonhalmi Fõapátság Illatmúzeuma és gyógynövényes látványmûhelyében a megnyitó napján, 2021. május 30-án.
MTI/Krizsán Csaba

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát felidézte, hogy 2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót.

Az illatmúzeum pedig jól illeszkedik a főapátság azon elképzelésébe, hogy a felhalmozott tudományos eredmények felhasználásával élővé tegyék a monostori gyógynövény- és gyógyászati kultúrát, és be is mutassák azokat – fűzte hozzá.

Illatmúzeum Pannonhalmán

Pannonhalma, 2021. május 30.
A Pannonhalmi Fõapátság Illatmúzeuma és gyógynövényes látványmûhelye a megnyitó napján, 2021. május 30-án.
MTI/Krizsán Csaba

A főapát elmondta, hogy a múzeumban betekintést lehet nyerni a feldolgozási technológiákba és a szerzetesi gyógyászati hagyományokba, interaktív módon.

Illatmúzeum Pannonhalmán

Pannonhalma, 2021. május 30.
A Pannonhalmi Fõapátság Illatmúzeuma és gyógynövényes látványmûhelyében teafüvet csomagolnak a megnyitó napján, 2021. május 30-án.
MTI/Krizsán Csaba

Hozzátette, hogy a kiállítás során egyebek mellett bele lehet szippantani a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényébe, a borsmentába, az orvosi zsályába, a kakukkfűbe, a citromfűbe és a levendulába, de azok botanikai sajátosságait is fel lehet fedezni, emellett meg lehet tekinteni egy szakramentárium másolatát is, amelyben olyan imádásgok és szertartások leírásai szerepnek, amelyekkel korábban a gyógynövényeket áldották meg.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük