Arapaima

Az arapaima (Arapaima gigas) a Föld egyik legnagyobb édesvízi hala. Hazája Dél-Amerika, ahol elsősorban Brazília és Kolumbia folyóiból fogják e nemes állatot.

Hossza meghaladhatja a 2 métert, kivételes esetben a 2,5 métert is. Súlya elérheti a 200 kg-ot. Az arapaima populációja a túlzott halászat miatt sebezhető, és egyre kevesebb az igazán méretes példány.

ArapaimaA víz oxigéntartalmára különösebben nem igényes, mivel a kopoltyúi mellett egy tüdővé módosult úszóhólyag is segíti a lélegzésben. 10-15 percenként a felszínre kell jönnie, és légköri levegővel egészíti ki oxigénszükségletét. E kombinált légzés lehetővé teszi, hogy az arapaima oxigénszegény mocsarakban, holtágakban is megfelelő életteret találjon.

Táplálkozás

Étrendjét elsősorban halak, rákok és más alacsonyabb rendű élőlények alkotják, de ezen kívül szívesen fogyaszt csigákat, férgeket, esetenként megtámadja a békákat és a kígyókat is. Nem veti meg a vízbe hullott gyümölcsöket sem. Kopoltyúi segítségével remekül ki tudja szűrni a vízből planktont, és más ehető részeket.

Szaporodás

Az állat életciklusát nagyban befolyásolják a szezonális árvizek. Ha a víz elönti a környező erdős területeket, az arapaimák hozzáfognak a fészeképítéshez. A kis halak bölcsője mintegy 15 cm mély, és 50 centi átmérőjű. Kikelés után az ivadékok egy darabig az apa közelében maradnak, biztonságban a ragadozó halakkal szemben. Az utódok egy centiméteresek, és 5 nap alatt kelnek ki.

Gazdasági jelentősége

Mivel egy termetes példány akár 70 kiló húst is szolgáltathat, az arapaima halászata fontos szerepet tölt be az Amazonas vízgyűjtő területén élő népek élelmezésében. Szigonnyal, vagy nagy méretű hálókkal fogják. Húsa ízletes.

Sajnos épp ez lehet a veszte ennek a fenséges halnak. Halászatát ugyan törvényileg szabályozzák, de az amazóniai dzsungelben igen nehéz betartatni az előírásokat. Ugyan egyre többen próbálkoznak a hal tenyésztésével, az ökológusok mát megkongatták a vészharangot. További hátrány, hogy viszonylag későn válik ivaréretté, és egyre gyakoribb, hogy a fiatal példányok még azelőtt a halászok zsákmányává válnak, hogy legalább egyszer szaporodtak volna.

Korábban 3 méternél hosszabb példányokat is leírtak, de manapság a 2 méternél nagyobbak is ritkaságszámba mennek.

Az arapaimát Thaiföldre és Malajziába is betelepítették, elsősorban a sporthorgászok örömére. Nem ritka, hogy 150 kilós példányok is horogra akadnak.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>