Antalya, a török riviéra gyöngyszeme

5
(1)

Törökország egyik legdélebbi, és ebből kifolyólag legmelegebb klímájú nagyvárosa a magyar turisták körében is roppant népszerű Antalya. A város amellett, hogy műemlékekben is bővelkedik, a Földközi-tenger partján olyan luxusszállodákkal várja a pihenni vágyókat, hogy a világ túlsó végéből is érkeznek ide vendégek.A török riviére nem húzódik végig az ország teljes déli partján, “csupán” csak a  Çeşmétől Alanyáig tartó szakaszt foglalja magában. Itt sorakoznak a népszerű üdülőhelyek, közülük is legismertebbek tehát Çeşme, Alanya, Bodrum, Marmaris, no meg persze a riviéra központja és nemhivatalos fővárosa, Antalya. A város egyben Törökország ötödik legnépesebb települése, a maga egymillió állandó lakosával. A szezon csúcspontján Antalya népessége az itt nyaralókkal együtt eléri a kétmilliót is.

Néha már túl forró

Antalya éghajlata mediterrán, annak is a forróbb változata. Az évi középhőmérséklet 18-19 fok, ha a 20 fok fölötti hónapokat hívjuk nyárnak, akkor ez az évszak itt hat hónapon át, májustól október végéig tart. A leghidegebb, január is 10 fok átlaghőmérséklettel büszkélkedhet – pont amennyi a mi áprilisunké.

A tenger hőmérséklete júniusban már 23 fokos, augusztusban pedig eléri a 27 fokot is. 17 fok alá pedig sohasem zuhan, a leghidegebb február-március hónapokban szokott lenni, de áprilistól gyorsan melegedni kezd. Az évi 1000 mm fölötti csapadék meglehetősen egyenetlenül oszlik el. Míg októbertől májusig bőséges esőzések áztatják a földeket, a legmelegebb hónapokban szinte alig van csapadék.

Bár már a történelem során többször mértek itt fagypont alatti hőmérsékletet, Antalyát a tőle északra fekvő Toros-hegység védi a hidegbetörésektől. Érdekesség, hogy tél végén, miközben a parton kellemes 20 fokban sétálhatunk, a hegyekben még síelhetünk is.

Látnivalók, amiket nem szabad kihagyni

Ha echte török lakosokkal is szeretnénk találkozni, tegyünk egy sétát Antalya óvárosában. Ha túléltük a bazárokban sokszor kellemetlenül nyomuló árusokat, vessünk egy pillantást a Köztársaság téren álló Atatürk bronzból készült lovas szobrára. A közelben látható az Óratorony, valamint Mehmet Pasa 18. századi dzsámija.

Aladdin mecset

Kötelező program a város jelképé vált Aladdin mecset, más néven Yivli-Minare megtekintése is, ami pont az óváros közepén helyezkedik el. A mecset 40 méter magas, 90 lépcsőfoknyi minaretjét sötétkék csempékkel borították be, az esti imára hívás idején pedig zöld fénnyel világít.

Hadrianus kapuja

Az ókori római császár tiszteletére emelték időszámításunk előtt 130 körül. A kapu nem messze található az óvárostól, másik neve: Hármas-kapu. A helyiek egy része hisz abban a legendában, hogy a kapu alatt Sába királynője is áthaladt, mikor meglátogatta a bibliai Salamon királyt. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy Salamon jó ezer évvel Hadrianus előtt élt.

A kapuval szemben egy mecset romjait is szemügyre vehetjük. A templomot egy földrengés pusztította el.

Kaleiçi Múzeum

Ha a Hadrianus kaputól a Csonka Minaret irányába indulunk, félúton álljunk meg a Suna – Inan Kirac Kaleici Múzeumnál. E két részből álló épületegyüttes a régi török világ életébe mutat betekintést.

Megtekinthetünk itt egy kétemeletes, hagyományos oszmán házat, melynek a kertje részben benyúlik az épület alá. Az emeleten három szobát rendeztek be úgy, ahogyan a 19. századi törökök éltek. Megmutatják, hogyan zajlott a török családok élete, archív fotókat és egy kisfilmet is megnézhetünk a városról. Közben pedig a fül számára oly kellemes, hagyományos török zene szól.

A Kaleiçi Múzeum másik épülete a Szent György templom, ahol bábukkal és fényképekkel ábrázolják a régi utcai árusok életét. Érdekesség, hogy a templomra a török szöveget görög betűkkel írták.

Antalya Aquarium

A világ egyik legnagyobb akváriumkomplexuma található a városban. Mintegy 40, különféle tematikájú akváriumot csodálhatunk itt meg, és átsétálhatunk a világ legnagyobb alagút-akváriuma alatt. Ez a medence egészen elképesztő, 131 méter hosszú, és mellé 3 méter széles.

A teljesség igénye nélkül az alábbi érdekes vízivilágokat mutatják be: Vörös-tenger, Földközi-tenger, Atlanti-óceán, Csendes-óceán, Indiai óceán; illetve édesvízi akváriumok szemléltetik többek között a Nílus az Amazonas vagy Ázsia legnagyobb folyóinak élővilágát.

Az antalyai akváriumokben összesen 7,5 millió liter víz ad otthont az érdekesebbnél érdekesebb tengeri élőlényeknek. Megfigyelhetünk itt szépen berendezett korallzátonyokat és gazdag élővilágukat. Gyönyörködhetünk a színpompás bohóchalakban, angolnákban, rájákban. A nap egyik fénypontja a cápák etetése – érdemes tájékozódni, hogy ez mikor zajlik, és ekkorra időzíteni a látogatást.

Az akvárium területén található egy Snow World nevű helyiség, ami 1500 m² területű. Érdemes kicsit felöltöznünk, mert odabent -5 C° van, így biztosítva, hogy nem loccsan szét az itt felépített eszkimó ház és a Mikulás háza.

Mini city

Az akvárium szomszédságában található ez az 50 ezer négyzetméteres makettrengeteg, ahol Törökország összes fontos műemlékét, nevezetességét megtaláljuk. Az anatóliai civilizáció kezdetétől egészen napjainkig megvan itt kicsiben minden fontos épület.

Düden-vízesések

Megkapó látványt nyújt a Düden-vízesés két ága (alsó- és felső-Düden), melyek egy 60 km hosszú folyóval ereszkednek le a várostól északra fekvő Toros-hegységből. A folyó vize gyönyörű türkizkék, köszönhetően a hegység ásványi összetevőinek.

A felső-Düden-vízesés egy nemzeti parkban található, itt egy barlangrendszeren keresztül a vízfüggöny mögé is bejuthatunk. A barlangban kis lyukak vannak a falban, ezeken keresztül nézhetjük a lezúduló víztömeget.

Az alsó-Düden, más néven Karpuzkaldiran vízesés a felső-Düden folytatása és végződése a tenger felé.

Kursunlu-vízesés

Antalyától 22 km-re, egy 2 km hosszú kanyonban található a 18 méter magasból alázuduló vízesés. Különösen nagy élményt nyújt az élővilág iránt érdeklődők számára. Megfigyelhetünk itt platán-, szeder-, juhar- és szenjánoskenyérfákat, sétálhatunk babérlombú fák között, miközben mókusok szaladnak fel a törzsekre. Lábaink elől gyíkok és teknősök menekülnek, ki-ki saját tempójában. A vízesés környékén élő rókák a vízen úszkáló kacsákból lakmároznak alkalomadtán.

A vízesés kedvelt pihenőhelye volt Kenan Evren tábornoknak. A kis ház, ahol oly szívesen időzött, ma kávézóként üzemel.

Hajóval a környező szigetekre

Antalya kikötőjéből lehetőségünk nyílik hajókirándulásra is, a néhány órástól az egész naposig lehet válogatni. Felfedezhetjük a közeli szigetvilágot, vízeséseket, és más természeti szépségeket. A nagyobb hajókon étkezési és szórakozási lehetőség is van. A legtöbb hajóút nincs időponthoz kötve, akkor indul a járat, ha elég utas van már a fedélzeten. Kivétel ez alól a Düden-vízeséshez induló hajó, ami természetesen a legnagyobb érdeklődésre tart számot.

Strandolási lehetőségek

Az Antalya környéki strandok meglehetősen változatos képet mutatnak. Leginkább felkapottnak a Lara Beach számít. Ez a szakasz homokos, és a tengerparti pihenéshez köthető szolgáltatásokból sincs itt hiány.

Lehetőségünk van napozóágy- és napernyő-bérlésre, evésre-ivásra-szórakozásra. A part mellett sorakozó hotelek és a közeli reptérről fel- és leszálló gépek látványa nem segít elfeledtetni, hogy a civilizáció kellős közepén áztatjuk magunkat a hűs habokban.

Aki nyugalmasabb helyen szeretné élvezni a tenger közelségét, érdemesebb letesztelnie a Konyaalti Beach-et. Ez egy igen nagy kiterjedésű, köves strand. A szolgáltatások itt is rengetegféle igény igyekeznek kielégíteni, de egy kis sétával már találhatunk nyugalmasabb szakaszokat. Vigyázat, nőknek egyedül nem tanácsos itt fürdőzniük, mert a helyei férfiak igencsak rámenősek tudnak lenni!

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük