Amalfi, Dél-Olaszország csodája

4.5
(2)

Amalfi az egyik leglátogatottabb és legszebb kisváros Dél-Olaszországban. A Sorrentói-félsziget délkeleti részén fekszik, a Salernói-öböl partján, Nápolytól nem messze.

Lakosainak száma  mindössze 5000 fő, festői környezete miatt azonban elég nagy a tömeg a városban, mert sok turista keresi fel, különösen a nyári időszakban. A táj varázsa miatt már a középkorban is a művészetek középpontjában állt, írók, költők, festők örökítették meg a város szépségét. Amalfi a környező településekkel együtt az UNESCO világörökség része.

Amalfi

Amalfi csodái

Mesebeli környék ez, varázslatos környezettel és egyedülálló hangulattal. Az ország legcsodálatosabb tengerparti részének tartják az Amalfi-partot, melynek leghíresebb városa Positano, leglátogatottabb üdülőhelye Sorrento, a térség központja pedig a névadó Amalfi. Amalfi a partszakasz legnagyobb városa, a sok turista miatt zsúfolt és drága is, viszont mindezekért kárpótol szépsége.

A város meredek sziklafalak között egy völgyben épült, az 1315 méter magas Monte Cerreto lábánál fekszik. Meredek, szűk, mediterrán növényzettel tarkított kanyargós utcácskái egyszerűen mesések. A város tengerpartjai nem a legszebbek az országban, de a többi látványosság kárpótol minket ezért a hiányosságáért.

Amalfi Olaszország

Amalfi legfontosabb nevezetessége a Szent András Katedrális. A város szívében álló székesegyház tulajdonképpen egy épületegyüttes része, melyhez tartozik egy másik templom, a kripta, a hatalmas, 62 lépcsőfokos lépcsősor, a harangtorony és a Paradicsom-kolostor is.

Kívül-belül nagyon impozáns és gazdagon díszített a katedrális, legrégebbi részei a 9. században épültek. A Szent András Katedrális lépcsősora a város főteréig vezet, ahol egy csodaszép kutat találunk. A Szent András-díszkutat a helyiek mindig friss virággal díszítik, így mondanak köszönetet védőszentjüknek, hogy megmentette a várost a 16. században a kalózok fosztogatásától.

Amalfi katedrálisa

Amalfi katedrálisa

Amalfi tengerparti sétányán is szép látnivalókat találunk. Ilyen például a Városháza, ahol a híres, latin nyelven íródott amalfi táblákat őrzik. A sétány végén fekszik a Piazza Flavio Giola tér a névadó Flavio Giola bronzszobrával. Az ő nevéhez kötődik az iránytű úgymond második felfedezése. Az iránytű igazi felfedezése a 7. századi kínaiakhoz köthető, akik tudásukat átadták az araboknak. AmalfiAmalfi szoros kereskedelmi viszonyt ápolt az arabokkal, így jutott el a nyugati világhoz az eszköz. A tértől nyugatra Európa egyik legrégebbi hajógyárának maradványait tekinthetjük meg, melyek abból a korszakból maradtak fent, amikor Amalfi még egy független tengeri köztársaság volt.

Ha érdekel minket Amalfi múltja, érdemes felkeresni a város három múzeumát is. A Museo civico Amalfi történetét mutatja be, a Museo della carta a papírkészítés történetét, a Museo Flavio Gioia pedig nem más, mint a tudós életét bemutató kiállítás Flavio Gioia egykori otthonában. A kapucinusok kolostora Amalfi nyugati részén áll. Az 1212-ben épült, a 19-20. században az európai művészek találkozóhelyeként működő épület ma szállodaként funkcionál.

Amalfi

Kicsit érdemes eltávolodni is Amalfitól, ha további páratlan szépségű helyeket szeretnénk felfedezni. Ilyen az Amalfi felé emelkedő hegy tetején álló Pogerola faluja, mely ma egy szép, csendes üdülőközpont. Egykor egy vár állt a falu helyén, melyből mindössze már csak egy torony látható.

Az Amalfi-parton, Amalfitól 20 km-re fekszik a mesés Positano. Az egyik legfelkapottabb település a környéken, tele luxusszállodával. Nagyon szép település, két magyar festő, Aba-Novák Vilmos és Patkó Károly is dolgoztak itt. A romantikus filmek rajongói imádni fogják Positanót, itt forgatták ugyanis az Only You és a Napsütötte Toszkána című filmeket is.

Sorrento is nagyon felkapott hely a partszakaszon. Nagyon zsúfolt, itt mindig számíthatunk arra, hogy tömeg lesz. Azonban annyira szép, hogy muszáj megnézni. 31 km-re fekszik Amalfitól, gyönyörű környezetben: dombok, hegyek és öblök határolják, sziklára épített házai lenyűgözőek. Kilátóhelyeiről láthatjuk a Vezúvot, de Nápolyt és Caprit is.

Amalfi és Capri

Amalfi, háttérben Capri-szigetével

Ha már Capri: nem mehetünk úgy haza, hogy nem hajóztunk át Amalfiból Capri szigetére, hiszen ez a sziget lélegzetelállító, maga a földi paradicsom. Ha pedig visszatértünk Amalfiba, ne felejtsünk el feltankolni limoncellóból, ugyanis Sorrento és Amalfi a citromlikőrgyártás központjai. Feltétlenül szerezzünk be egy-két üveg házi készítésű italt, mielőtt magunk mögött hagyjuk ezt a csodálatos környéket és hazatérnénk.

Amalfi városka neve a közelmúltban bejárta a magyar sajtót: nyaralás közben épp itt kapták lencsevégre a Mészáros-Várkonyi szerelmespárt.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 4.5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük