Alexandria, Egyiptom legeurópaibb városa – látnivalók, nevezetességek

5
(3)

Ha egyiptomi nyaralást tervezünk, Alexandria remek kiindulópont lehet, itt ugyanis nincs olyan meleg, mint az ország túlnyomó részében, kellemes éghajlatának köszönhetően a nyári hónapokban is jó választás. A tenger frissítő fuvallatai miatt nem érezzük majd azt a perzselő meleget, amit Egyiptom más városaiban.

Alexandria a főváros, Kairó után Egyiptom második legnépesebb városa, lakosainak száma 5 millió fő körüli. Kairótól északnyugati irányban 208 km-re található, a Nílus deltatorkolatánál, a Földközi-tenger partján. Partvidéke 70 km hosszú, a Nílus deltatorkolatától a Mariut tóig nyúlik el.

Alexandria

Fontos kikötőváros, ipari, gazdasági, vallási és kulturális központ. Bár vannak Alexandria városánál jóval ismertebb látnivalók Egyiptomban, mint például a világhírű gízai piramisok és a szfinx, vagy a lélegzetelállító karnaki és luxori templomok, Alexandriában is akad szép számmal látnivaló, ami miatt érdemes felkeresni ezt a történelmi várost.

Legfontosabb látnivalók Alexandriában

Alexandriát Nagy Sándor király alapította I. e. 331-ben. 641-ig Egyiptom fővárosa, a világ legnagyobb városa, a tudomány fellegvára volt. Napjainkban úgy tartják, Alexandria Egyiptom legeurópaibb városa, kevéssé befolyásolja az arab kultúra. Egyiptom más városaival ellentétben itt nem ritka, ha olyan nőket látunk az utcákon, akik nem fedik el annyira magukat ruházatukkal. A város kozmopolita jellegű, modern negyedei, luxusszállodái mellett azonban szerencsére a történelem egy-egy lenyomatát is megtaláljuk Alexandriában. Ez a kettőség nagyon különleges várossá teszi Alexandriát.

Pompeius oszlopa

Pompeius oszlopa

Alexandria nyüzsgő városrészében található a város egyik legrégebbi fennmaradt emléke, Pompeius oszlopa. Az oszlopot egykor körülvette a Serapeian, mely egy 200 000 tekercses könyvtárat is tartalmazó gyönyörű épület volt. A vörös gránitból faragott, talpazatával együtt 32 méter magas oszlopot Diocletianus római császár építtette a 3. század győztes csatáinak emlékére. Az oszlop körül egy szabadtéri múzeum látható napjainkban, melynek műemlékei között találunk két hatalmas, rózsagránitból faragott szfinx szobrot is.

Egyiptom látnivalói – mit érdemes feltétlenül megnézni?

Kom El Deka

A villákat, lakóházakat, színházat is tartalmazó egykori lakóövezet az egyik legfontosabb régészeti lelőhely Alexandriában. A romok között még látható Egyiptom egyetlen restaurált, római kori anfiteátruma.

Bibliotheca Alexandrina

Bibliotheca Alexandrina

Alexandria jelenlegi könyvtára az ókorban elveszett világhírű alexandriai könyvtárnak állít emléket. Az ókori könyvtár 700 000 kötettel rendelkezett, de a 3. században valamennyi odaveszett egy tűzvészben. A Bibliotheca Alexandrina 2002-ben nyílt meg, célja az egyiptomi kéziratok és könyvek tárolása és restaurálása.

Kom el Shoqafa katakombák

Kom el Shoqafa

Fontos régészeti lelőhely Alexandriában, a háromszintes nekropoliszban sírokat, szobrokat, régészeti leleteket is láthatunk. A föld alatti járatok temetkezési helyszínként szolgáltak a 2-4. században, 1900-ban fedezték fel.

Qaitbay erőd

Qaitbay_

A Pharos-szigeten található erőd építése 1477-ben kezdődött. A 17 méter magas erőd védelmi szerepet látott el, a kor legmodernebb fegyvereivel és ágyúkkal szerelték fel az idők során, hogy megvédje Egyiptomot a betolakodókkal szemben. Az erőd egykori helyén állt a világhírű alexandriai világítótorony, az ókori világ 7 csodájának egyike. A pharoszi vagy alexandriai világítótorony az Id. előtti 3. században épült. Több mint 100 méteres magasságával a világ harmadik legmagasabb épülete volt az ókorban a Hufu és Hafré tiszteletére épített két gízai piramis után.

Abu al-Abbas al-Mursi mecset

Abu al-Abbas al-Mursi mecset

A mecset Alexandria fontos vallási helyszíne. A 18. században épült vallási hely az arab művészet egyik csodás műve, nevét egy mohamedán papról kapta, akinek a sírja a mecsetben található.

Montazah Palota

Montazah palota, Alexandria

A Montazah Palota sem ókori emlék, viszont annyira szép, hogy muszáj felkeresni, ha Alexandriában nyaralunk. A palota első épülete 1892-ben, a második 1932-ben épült. A komplexum szállodaként és múzeumként működik, csodás kilátás nyílik a palotából a Földközi-tengerre és erre a különleges egyiptomi városra.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 3

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük