Albánia, az Adria alig ismert csodája – látnivalók, érdekességek

5
(1)

A Balkán-félsziget délnyugati részén elhelyezkedő Albánia akármennyire is furcsa, de tökéletes ország, ha tengerparti üdülést tervezünk. Nem olyan felkapott a magyarok körében, mint Horvátország vagy Görögország, pedig legalább annyira szép, és a távolsága is ideális. Fővárosa Tirana, mely kevesebb, mint 1000 km-re található Budapesttől, repülővel könnyen és hamar megközelíthető. Délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton az Adriai-tenger határolja az országot, ahol meseszép tengerpartokat találunk. A természeti kincsekben gazdag Albánia gazdasága nem túl fejlett, ez azonban jó hír lehet azoknak, akik olcsón szeretnének megúszni egy tengerparti nyaralást. Lássuk, mit érdemes megnézni, ha úgy döntünk, felfedezzük Albániát!

Az Albán Riviérának is nevezett partszakasz lélegzetelállítóan szép. Ksamil az egyik legfelkapottabb üdülőváros a parton, ahol a víz türkizkék, a homok hófehér, a part sekély, ideális a kisgyerekesek számára.

Albánia - Ksamil

Ksamil

Ksamil közelében több lakatlan sziget található, melyeket akár még úszva is meg lehet közelíteni. Saranda azoknak jó választás, akik szeretik a nyüzsgést, itt nagyon sok a turista.

Albánia - Saranda

Saranda

A város gyönyörű tengerpartja egy pálmafákkal körülvett sétányon fekszik, ahol rengeteg hotelt és éttermet találunk. Ugyancsak népszerű Dhermi tengerpartja is.

Albánia - Dhermi

Dhermi

Dhermi hatalmas sziklás hegyek mentén fekszik, tengerpartját öblök szegélyezik. Itt bátran lehet búvárkodni is, a kristálytiszta tengerben barlangokat és hajóroncsokat is felfedezhetünk. Ha nem szeretjük a tömeget, Palasa tengerpartja lesz számunkra az ideális.

Albánia - Palasa

Palasa

Ezt a várost még nem népesítik be annyira a turisták, nem is találunk itt annyi szállodát, éttermet és üzletet. Ellenben a táj itt is olyan, mint a képeslapokon: csodaszép a part és káprázatos színű a tenger.

A riviéra mellett sok egyéb felfedeznivaló vár még ránk Albániában. Ilyen az UNESCO 3 világörökségi helyszíne is. Butrint romvárosában található az ország egyik legjelentősebb történelmi épületegyüttese, mely az elmúlt kétezer év történetének valamennyi korszakát megidézi.

Albánia - Butrint

Butrint

Csak hogy a legrégebbieket említsük, itt megcsodálhatunk például egy Id. e. 4. századból származó szentélyt, egy 1-2. századi mozaikpadlós fürdőt, egy ókeresztény kori keresztelőkápolnát és egy 5. századi nemesi otthont, a Trikonk-palotát is.

Gjirokastra Albánia egyik leghangulatosabb városa, hagyományos, palakővel borított boltíves kőházai, szűk, kacskaringós, macskaköves utcái, meseszép 18. századi fellegvára és színes bazári forgataga varázslatos hangulatot ad a városnak, melyről így fogalmaznak: „Gjirokastra a szépen megőrzött oszmán kori városok egy ritka példája”.

Albánia - Gjirokastra

Gjirokastra

Berat szintén történelmi város, melyet még Id. e. 314-ben alapított egy makedón uralkodó. Albánia egyik legszebb települése, melyet domboldalba épült házai miatt úgy is neveznek, az ezerablakos város. A Beratban található várból csodás panoráma nyílik a környékére. A várban lévő Mária mennybemenetele székesegyházban két 6. illetve 9. századi kódexet is találtak.

Tirana, Albánia fővárosa az ország legfontosabb gazdasági, kulturális és politikai központja.

Albánia - Tirana

Tirana

Ha szeretnénk felfedezni, a Szkander bég téren kezdjünk, innen ugyanis könnyen bejárhatjuk gyalog is a főváros látnivalóit: Szkander bég, az albánok legnagyobb történelmi hősének lovasszobrát, az Et’hem Bey-mecsetet, az Óratornyot, az ortodox Szent Prokop-templomot, a katolikus Szűz Mária templomot. Szkander bég központja és régen Albánia fővárosa volt a Tiranától nem messze fekvő, festői szépségű Kruja városa. Középkori várfalmaradványa nagyon látványos, szinte teljes hosszában bejárható. Várának látogatottsága vetekszik a város bazárának népszerűségével, egyiket se hagyjuk ki! Ha már Tirana környékén nézelődünk, Durres városát is keressük fel. Jelentős szerepe van az ország gazdaságában kikötőjének köszönhetően, de amfiteátruma miatt a turisták is nagyon szeretik.

Albánia - Durres

Durres

A 2. századi, 15 ezer ember befogadására alkalmas amfiteátrumot teljesen véletlenül fedezték fel a 20. században. Durres híres bástyáját és homokos tengerpartját is nézzük meg.

Ha még van időnk, Albánia egyedülálló természeti szépségeit is felfedezhetjük. Ilyen például a mintegy 4 km hosszú, lenyűgöző látványt nyújtó Holt-kanyon. Vizét a környékbeli kénes termál források táplálják, érdemes megmártózni benne. Az Ohridi-tó a Balkán-félsziget legmélyebb tava, legmélyebb pontja 288 méter.

Albánia - Ohridi-tó

Ohridi-tó

A 2-3 millió évvel ezelőtt kialakult 26 km hosszú és 450 méter magas Osumi szurdok az ország egyik legszebb természeti látnivalója.

Osum-kanyon - Albánia

Osum-kanyon (Fotó: Wikipedia)

Ezt is érdemes a listánkra venni, ha Albániában kalandoznánk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük