Agárd: látnivalók, nevezetességek a Velencei-tónál

5
(2)

A Velencei-tó déli partján található, hivatalosan Gárdonyhoz tartozó Agárd korábban önálló település volt. A Székesfehérvártól 15 km-re fekvő Agárd néhány évtizeddel ezelőtt az egyik legfelkapottabb üdülőhely volt a környéken. Bár Velence népszerűségével (pláne olasz névrokonáéval) napjainkban már nehéz felvennie a versenyt, még mindig tökéletes hely a fürdőzésre, kikapcsolódásra. Autóval a 7-es főúton és a 6212-es úton, busszal a 7-es főúton, vonattal pedig a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon közelíthetjük meg Agárdot, de hajóállomása is van a településrésznek.

Velencei-tó fürdőzők

Fotó: MTI/Soós Lajos

Gárdonyi Géza nyomában

Agárd régi település. Területén bronzkori leleteket találtak ugyan, de nem valószínű, hogy már ekkoriban is lakott volt. Agárd legősibb településrésze Agárdpuszta, melyről 1193-ban tesz említést oklevél. Itt született 1863-ban Ziegler Géza néven Gárdonyi Géza író. Neki köszönhetően több nevezetességet is találunk Agárdon.

Szülőháza ma Gárdonyi Géza Emlékház néven múzeumként működik a Sigray utcában, mely az Egerben található Gárdonyi Géza Emlékmúzeum mellett az egyik legjelentősebb Gárdonyi-emlékhely hazánkban. A Gárdonyi Géza Emlékházban az író életének legfontosabb állomásaival és munkáival ismerkedhetünk meg, és néhány személyes tárgyát is megtekinthetjük. Az utcában, Gárdonyi Géza szülőháza mellett találjuk a Gárdonyi Rönkvárat. A Rönkvár az Egri vár kicsinyített mása, falai közé lépve szemeink előtt az Egri csillagok jelenetei elevenednek fel. Szintén a Gárdonyi Géza Emlékház szomszédságában találjuk a Velence-tavi Galériát is, mely különböző kiállításoknak és kulturális eseményeknek, koncerteknek ad helyet.

Agárd további nevezetességei

Néhány lépésre, a Gárdonyi utcában találjuk a Szent Anna Kápolnát. Az 1814-ben épült templomban keresztelték meg Gárdonyi Gézát is. Ha szeretjük a templomokat, érdemes felkeresnünk Agárd másik két templomát is, mert mindkettő különleges. A Mátyás király utcában található református templom érdekességét az adja, hogy reformátusok és evangélikusok együtt, összefogva építették 1937-ben. A templom külsejének egy részét befutotta a vadszőlő, ettől nagyon hangulatossá válik a templom. A Balatoni úti római katolikus templom 1938-ban épült. A 23,4 méter hosszú, 9 méter széles és 6 méter magas templom egyszerűsége nyugalmat áraszt.

Az agárdi Chernel István utcában található Madárvárta a madarak megfigyelésére, a fiatalok természetvédelmi nevelésére épült 1957-1959 között, de kutatóállomásként is működött. Különleges növények, rovarok és madarak lelőhelye a Madárvárta, ahol természetismereti táborokat, vízitúrákat és éjszakai vadlest is tartanak.

Fürdőzés Agárdon

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Agárdon nemcsak nyáron csobbanhatunk. Amíg arra várunk, hogy a Velencei-tó elég meleg legyen, látogassuk meg az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőt. A Fürdő téren található komplexum egész évben várja az élményeket kereső családokat és a regenerálódásra vágyó időseket. A családok szórakozásáról különböző mélységű felnőtt és gyermek élménymedencék gondoskodnak, az időseket az 1000 méter mélyről feltörő 58 Celsius fokos alkáli-, hidro-karbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium- és fluortartalmú gyógyvíz gyógyítja.

Agárd strandjai

Agárdi strand

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán

A Chernel István utca 1. szám alatt lévő Napsugár strand Agárd egyik legkedveltebb strandja, ahol minden korosztály megtalálja a neki tetsző programokat. A Napsugár strand lassan mélyülő, homokos partszakasza ideális a kisgyermekes családok számára, a kicsik védelmét a vízben elhelyezett árnyékolók is segítik. A nagyobb gyerekek vagy fiatal felnőttek kipróbálhatják a vízi ugrálóvárat, a SUP-ot és a kajakot, na és persze vízibiciklizhetnek is. A sportpályákon röplabdázni, kosárlabdázni strandfocizni és lábteniszezni is lehet.

Ha tovább haladunk a Chernel István utcán, az 56-58. szám alatt találjuk a Park Strandot, mely Agárd leghosszabb partszakaszú strandja. A víz mélysége itt átlagosan 2 méter, úszáshoz ideális. Még a gyerekek számára kialakított öbölnél is 1 méter mély a víz, ezért inkább csak nagyobb gyerekes családoknak ajánljuk ezt a strandot, kisgyermekek úszógumi nélkül semmiképp se menjenek a vízbe. A Park Strand teljes hossza 500 méter, bőven van helyünk letáborozni, napozni, fürödni és mozogni is a sportpályák egyikén.

Agárdon a befagyott Velencei-tó is kiváló szórakozási lehetőségeket biztosít:

Korcsolyázók a Velencei-tavon

Fotó: MTI – Bodnár Boglárka

De magát a tájat is csodálhatjuk kikapcsolódásképpen:

Velencei-tó télen

Velence, 2021. január 17.
Hattyúk és vadkacsák a Velencei-tóban Velence mellett 2021. január 17-én.
MTI/Vasvári Tamás

Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál

A környék legnagyobb rendezvénye a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, melynek minden év májusában Agárd ad otthont. A fesztivál kihagyhatatlan, ha a környék kulturális és gasztronómiai értékeit kutatjuk.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 2

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük