A bécsi advent szépségei

Bécs az év bármely szakában érdekes és változatos programokkal várja a turistákat, de talán a karácsonyt megelőző adventi hetekben a legszebb.Az osztrák főváros fényei, illata, és egyáltalán az egész hangulata semmihez sem hasonlítható advent idejént. 

Advent Bécsben

Magyarországról már nem csak Budapestről, hanem szinte az ország minden szegletéből indulnak egészen olcsó turistabuszok, de természetesen vonattal és autóval is bevehetjük Bécs városát.

Adventi vásárok Bécsben

Mind a szervezett, mind a fakultatív programok a bécsi nyüzsgés köré épülnek. Kössük össze a városnézést a nevezetességek végigjárásával, séta közben kortyolgassunk forralt bort, és látogassuk meg a híres adventi vásárok helyszíneit.

Bécsben az első számú célpont ilyenkor a már 700 évnél és régebbi hagyományokra visszanyúló Nagy Adventi Vásár, amely 1975 óta a városháza előtti téren található. 

Karácsonyi vásár Bécs

Az Altwiener szintén népszerű vásár, itt csak kézimunkákat lehet vásárolni. Nyitva tartás: 10:00 – 21:00-ig.

A Schönbrunni karácsonyi vásárt 1993 óta rendezik meg a Schönbrunni kastély parkjában. Kézimunkákat, művészeti alkotásokat, játékokat, karácsonyfadíszeket vásárolhatunk itt, és remek  karácsonyi sütemények mellé kortyolgathatjuk a forralt bort és a puncsot. Ez a vásár is 10:00 – 21:00-ig van nyitva.

A Mária Terézia téren is találunk egy népszerű adventi vásárt, Bécs egyik legkedveltebb forgatagában kézműves termékek között válogathatunk.

Látnivalók Bécsben advent idején

Ügyeljünk arra, hogy ebben az időszakban már igencsak rövidek a nappalok, ezért induljunk a lehető legkorábban, hogy még napfényben szemügyre vehessük Bécs nevezetességeit. Persze ne siessünk haza se különösebben, mert az esti díszkivilágítás minden perce egy csoda lesz.

Schönbrunni kastély 

Tagadhatatlanul a város legnagyobb nevezetessége. A barokk stílusban épült Schönbrunni kastélyt nem szokás kihagyni, ha Bécsben járunk.

A Habsburgok egykori nyári rezidenciájaként szolgáló kastély a Hietzing kerületben található, évente másfélmillió turista csodálja meg belülről, a hozzá tartozó parkot pedig nem kevesebb, mint 5 millióan keresik fel minden évben. 

Schönbrunni kastély

Schönbrunni kastély

A telek 1569-ben került a Habsburgok birtokába, 1642-ban II. Ferdinánd császár felesége, Gonzaga Eleonóra nyári palotát építtetett ide. Ekkor kapta a birtok a Schönbrunn nevet. A kastélyt és a parkot az 1696-os török ostrom után emelték, miután az oszmán seregek porig rombolták. I. Lipót fiának ajándékozta a telket, aki Johann Bernhard Fischer von Erlach-ot bízta meg a palota tervezésével. Az eredmény szebb lett volna, mint a versailles-i kastély.

Végül a kivitelezés némiképp szerényebbre sikeredett, mint a tervezőasztalon, és a munkálatok a császár halála miatt le is álltak. Schönbrunn sokáig félkész állapotban várta, hogy befejezzék, és Mária Terézia (1740-1780) uralkodása alatt gyorsult fel. 1765-ig számos átalakítást végeztek itt el, ekkor kapta meg a kastély rokokó stílusjegyeit, és nyerte el mai formáját.

1752-ben Lotaringiai Ferenc itt alapította meg a világ első állatkertjét, amit halála miatt felesége, Mária Terézia fejezett be. Ő építette a ma is megtekinthető Neptun-kutat és a Gloriette-et is.

Schönbrunn

Schönbrunn, pálmaház

A 19 században I. Ferenc József is végzett átalakításokat, majd a Monarchia bukása után az osztrák állam tulajdonába került a Schönbrunni kastély. Egy része ma is látogatható múzeumként. 

Belvedere

A Belvedere egy barokk stílusban épült palota Bécs belvárosában. Savoyai Jenő herceg éppítette magának nyári szállásként, a tervezéssel Lucas von Hildebrandtot bízta meg. 

Az osztrák művészet egyik legkiválóbb darabja a palota, mely két részből – Alsó- és Felső-Belvedere – áll. 

Belvedere - Bécs látnivalói

Belvedere

A Felső-Belvedere olyan műalkotásokat tár látogatói elé, mint Gustav Klimt, vagy Schiele és Kokoschka festményei, de megtalálhatók itt Hundertwasser, Waldmüller, Amerling, Hausner, Fendi, Makart és Boeckl egyes művei is.

Itt csodálhatjuk meg a világhírű znaimi oltárt, és említésre méltóak a híres szobrász, Franz Xaver Messerschmidt grimaszfejei is.

Az Alsó-Belvedere elsősorban Savoyai Jenő herceg pompás lakószobáiról és dísztermeiről nevezetes, és egy kicsit a jelenkorba is átkacsint: számos kiállítást rendeznek itt kortárs alkotók műveiből.

Feltétlenül látogassunk el a Belvedere harmadik épületébe, a Díszterembe is, az egykoron kincstárként működő épületben egy átfogó és igen gazdag kiállítást rendeztek be a palota emlékeiből.

Hofburg

A Hofburg a Heldenplatz ékköve, egykoron császári palotaként funkcionált. A 13. században építették, I. Albert király óta a bécsi uralkodó rezidenciája. Igen impozáns, 240 ezer négyzetméres alapterületét több óra alatt járhatjuk be.

Hofburg

Hofburg

A Hofburghoz hozzáépített Stallburgot a 18. századtól királyi istállóként funkcionált. Az Amalienburg korábban Mária Terézia, ma pedig az osztrák államfő központi székhelye. 1806 és 1918 között az osztrák császárok lakóhelye volt a Hofburg.

Látnivalók a Hofburgban

– koronázási jelvények

– Sissi múzeum

– Szent Mihály-szárny és 50 méteres kupolája

– gótikus: várkápolna

– reneszánsz Svájci-kapu, Követ-lépcső, Amáliavár, Istállóvár

– barokk: Lipót-szárny, VI. Károly részlege (ma itt található a Nemzeti Könyvtár, a Lovarda és a Birodalmi kancellária.

Albertina

A Hofburg közelében található az Albertina nevű grafikai gyűjtemény. A múzeumban 65 ezer rajzot, több mint 1 millió ősgrafikát, illetve modern grafikákat és fényképeket tekinthetünk meg. A kiállított és archivált tárgyak a késő gótika és a kortárs művészet közötti időszakot ölelik fel. 

Albertina

A gyűjteményt 1776-ban alapította Albert von Sachsen-Teschen herceg (róla kapta a nevét), Mária Terézia császárnő egyik legbefolyásosabb veje.

Az Albertinában három gyűjtemény található:

  • grafikai gyűjtemény, ebben körülbelül 41 000 rajz és akvarell, 300 skicckönyv, valamint 900 000 metszet található
  • építészeti gyűjtemény, körülbelül 43 000 tervrajzzal (építészeti és épületrajzok, tervdokumentációk és nyomtatványok), eredeti makettekkel és épületmásolatokkal
  • fotótörténeti gyűjtemény, több mint 50 000 fotóval, fototechnikai eszközzel és kollekcióva

Az itt helyet kapó remekművek alkotóinak is igen veretes a listája. Találkozhatunk itt Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello, Peter Paul Rubens, Oskar Kokoschka, Rembrandt, Albrecht Dürer, Gustav Klimt és Egon Schiele munkáival is. Az állandó kiállítás mellett rendszeresen rendeznek időszaki kiállításokat is.

Rathausplatz

Bécs központi tere, itt található a Városháza is. A tér az igazi nyüzsgő, nagyvárosi forgatagba röpíti a látogatót, főleg, ha valamilyen program közepébe csöppenünk. Ezekből pedig az év minden szakában akad bőven!

Városháza, Bécs

Városháza

Bécs jelképe, a Városháza 1872-73 között épült Friedrich Schmidt tervei alapján. Legfőbb látványossága a 100 méter magas óratorony, melynek tetején egy 3 méter magas szobor áll. Ez a Rathausmann szobor, Alexander Nehr keze nyomán.

Az épület neogótikus elemeket visel: karcsú tornyok, loggiák, rozettás ablakok díszítik, udvarán hét árkád található. Jelenleg a polgármesteri hivatal és az önkormányzat egyes szervei működnek itt.

A Rathausplatz legnevezetesebb programja Bécs egyik legnagyobb adventi vására, a Christkindlmarkt. Általában november közepétől karácsonyig nézelődhetünk itt forralt bort szürcsölgetve a város karácsonyfája körül.

Az éjszakai díszkivilágítás pedig egyenes mesés Bécs belvárosában.

Stephansdom

A Stephansdom (Stephanskirche ) magyarul: Szent István Székesegyház a világ legnagyobb gótikus temploma, természetesen Bécs legnagyobb temploma is egyben. A Stephansplatzon találjuk, magyar mesterek keze nyomát is hordozza. 1147-ben építették.

Stephansdom, Bécs

Stephansdom

A Stephansdom hossza több mint 100 méter, a főhajó belmagassága pedig 28 méter. Több külső díszítő eleme is van, de közülük egyértelműen a leghíresebb a 140 méter magas déli torony, más néven Steffl. Mellette egy kisebb, 60 méteres torony is van, ez az északi (Sas) torony. 

A székesegyházban található Bécs legnagyobb harangja, a Pummerin, amelyet a legenda szerint 180 török ágyúból öntötték ki.

A Szent István Székesegyház belsejében is akad bőven látnivaló. Híresek a templom oltárai és oldalkápolnái, arany- és drágakődíszítésű erkélyek, valamint több évszázados könyvek, öltözékek is megtalálhatók itt. A Stephansdom tetején színes cserepekből rakták ki a császári és a királyi hatalmat szimbolizáló kétfejű sast, valamint Bécs és Ausztria címerét.

A templom több híres történelmi személy nyughelyeként is szolgált. Itt található III. Frigyes, Savoyai Jenő és IV. Rudolf sírja.

Bécsi Operaház

Bécs, a magas kultúra egyik fellegvára büszkélkedhet a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb operaházával. Különlegességét leginkább az adja, hogy minden nap más előadást mutatnak itt be. 

Bécsi operaház

1863 és 1869 között építették, majd 1869. május 5-én nyitották meg Ferenc József császár és felesége, Erzsébet jelenlétében. Olyan óriási géniuszok voltak az igazgatói, mint 1897-től Gustav Mahler, 1919-től Richard Strauss, 1956-tól Herbert von Karajan, 1986-tól pedig Clauido Abbado. 

Leghíresebb eseménye a minden év februárjában tartott Bécsi Operabál.

Az operaházban múzeum is működik, itt tekinthetjük meg az intézmény történetének legfontosabb állomásait.

Ringstrasse 

A Ringstrasse egy 5,3 kilométer hosszú út Bécs egykori városfala mentén, amit Ferenc József császár bontatott el 1857-ben. Számos nemes és nagypolgár épített itt magának nagyzolásból impozáns palotát, Ezek többsége ma már csak kívülről tekinthető meg. Külön elnevezést is kapott a fényűző épületek stílusa, ez lett a Ring-stílus. Lényege, hogy az előző korok építészeti stílusjegyeit ötvözi magában.

Ringstrasse Bécs

A Ringstrasse ad otthont Bécs számos látványosságának, itt fekszik például az Operaház, a Parlament, a Városháza, a Várszínház, az Egyetem, az Iparművészeti Múzeum, a bécsi tőzsde és a Votivkirche (Fogadalmi templom) is. Ezeket kivétel nélkül a 19. század második felében építették, a boldog dualizmus korában. Egy későbbi, ám nem kevésbé érdekes látnivaló is megfér az “öregek” árnyékéban, itt találjuk a Művészettörténeti és a Természettörténeti Múzeumot is.

Hundertwasserhaus

A Hundertwasserhaus (Hundertwasser-ház) egyedülálló látványossága Bécsnek. A házat 1983 és 1986 között építette Joseph Krawina és Peter Pelikan.

Hundertwasser-ház Bécs

Hundertwasser-ház

A Kegelgasse 34-38 szám alatt található épület egy Friedensreich Hundertwasser által tervezett társasház, különlegessége, hogy padlója hullámzik és egyenetlen, a ház tetejét pedig fűvel és földdel fedték be. A szobákból nagy fák nőttek ki,  ágaik az ablakokon bújtak ki.

Hundertwasser a különleges építmény tervezéséért még pénzt sem kért, mint mondta, már azért megérte felhúzni, hogy nem épül a helyére valami csúfság.

Az épület küldetése, hogy kifejezze az ember és a természet kapcsolatának harmóniáját. A Hundertwasserhaus ma 52 lakást és 4 irodát tartalmaz 19 terasszal, különleges formáját 250 fa és bokor színesíti.

Práter

A bécsi Práter a város 2. kerületében található hatalmas zöldövezet. Talán a budapesti Városligethez lehet hasonlítani, csak annál jóval nagyobb.

Bécs - Práter

Práter

1766 óta működik itt Bécs a főváros ismert és híres vidámparkja, ennek legfőbb attrakciói az óriáskerék, a beltéri hullámvasút, valamint a világ legnagyobb láncos körhintája.

Az óriáskerék, ami már 1897 óta röpíti a magasba a bécsi panorámában gyönyörködni vágyókat. Londonhoz hasonlóan a Práterben is működik egy Madame Tussauds panoptikum, ahol különféle sztárok viaszmásaival fotózkodhatunk. 

A Práter az extrémsportok szerelmeseinek is bőséges kikapcsolódási és adrenalifokozási lehetőségeket kínál. Különféle fantázianevű magassági vagy sebességi különlegességeket lehet is kipróbálni, a bungee jumping mellett híres a Práter torony 117 méter magas körhintája, amely 60km/órás sebességgel száguld. Ezt sebességben a Schwarze Mamba lenyomja, ez ugyanis 80 kilométer/órával repíti utasait.

A bécsi Duna-part

A Duna nem csak Budapesten nyújt csodálatos látványt a város esti fényeiben. A Duna-sziget (Donauinsel) a mi Margitszigetünk osztrák megfelelője, A sziget alakja hosszúkás – míg hossza 21 km, legnagyob szélessége is csak 210 méter.

Többnyire zöldövezet terül el itt, de a pihenés mellett számos vízisport és szórakozási lehetőség is nyílik a lakosok számára. Népszerű itt a görkorcsolyázás, úszás, kerékpározás és kenuzás. A sziget déli és északi részén nagy területű és szabad nudista strandok vannak.

Itt rendezik minden évben a Donauinselfest nevű szabadtéri fesztivált, amely Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye.

Bés, Duna

A sziget mégsem elsősorban rekreációs célokat lát el. Eleve nem is természetes képződmény, a bécsiek az árvízvédelem miatt hozták létre, bár több mint száz év kellett a befejezéséhez.

1870 és 1875 között ásták ki a 280 m széles központi medret, majd létrehoztak egy 450 m széles árteret a folyó bal partján. 1970-ben pedig ástak egy új csatornát az egykori ártéri területen és a kitermelt földet felhasználva felépítettek egy földsávot a 19. századi árvízvédelmi rendszerek és az újonnan létrehozott között. Az új csatorna az Új Duna (Neue Donau) nevet kapta.

A belvárostól távolabb fekszik a 252 méter magas Duna-torony. A toronyban gyorslift viszi fel az utasokat a 165 méteres magassábban fekvő kilátóhelyre, ahonnan pompás látvány nyílik a bécsi óvárosra, a közeli hegységre, a Bécsi-erdőre, és szinte az egész városra.

Bécs panoráma

Az építményt 1964-ben emelték az akkori Bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállítás tiszteletére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük