A világ 25 legveszélyesebb állata

Bár a listán szereplő állatfajok közül sokat már a kihalás veszélye fenyeget, nem árt tudni, hogy mire számíthatunk, ha egy egzotikus nyaralás vagy telelés alkalmával szembetalálkozunk velük. Meglepő, de nem feltétlenül a legnagyobb méretű állatok a legveszélyesebbek. A kék bálna például nem szerepel a listán.

25. Skorpiók

Skorpió

A világon mintegy 1500 skorpiófaj él, de közülük csak 25 veszélyes az emberre. Különösen igaz ez az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten élő fajokra. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy méretű, nagy ollókkal rendelkező skorpiók a legveszélyesebbek. Ennek egyszerű oka van: a kisebb ollójú fajok jobban rá vannak utalva a faroktüskéjükben rejlő méreg erejére.

A halálos skorpiótámadások háromnegyede Észak-Afrika és a Közel-Kelet sivatagos vidékein történik. Az áldozatok többsége gyermek. A felnőtt szervezet nagyobb eséllyel éli túl a skorpió mérgét, de a szinte kibírhatatlan fájdalom így is sokakat próbára tesz.

24. Afrikanizált méh

Gyilkos méh

Más néven gyilkos méh. Ez a rovarfaj egy brazil biológus, bizonyos Warwick Estevam Kerr keresztezési kísérletének rosszul sikerült gyermeke. Az afrikanizált méh 1957 óta létezik, miután Kerr sikeresen pároztatta háziméh afrikai és európai alfajait.

Ez a méhfajta a közönséges háziméhnél sokkalta agresszívebb, és hamarabb támad. Képesek az embert kilométereken keresztül üldözni, és ha víz alá merül előlük, percekig köröznek a felszín fölött, hátha felbukkan.

Az afrikanizált méh mérge viszont nem erősebb a háziméhénél, veszélye az agresszivitásában rejlik. Mostanra már az Egyesült Államok északi részét is elérte.

23. Orrszarvú

Orrszarvú

Az orrszarvúak alapvetően békés, növényevő és sajnos súlyosan veszélyeztetett, kihalás által fenyegetett állatok. Egyes fajaik, mint például a szélesszájú orrszarvú még vadon is közel engedi magához az embert. Veszélyét a kifejezetten keskeny látótere jelenti. Mivel nem lát jól távolra, ha valaki hirtelen a szeme elé kerül, az állat megriadhat. A legjobb védekezés pedig az orrszarvú szerint is a támadás. Tülkével egy oroszlánt is könnyedén felnyársal.

22. Kúpcsiga

Kúpcsiga

A kúpcsigák a trópusi tengerek hírhedt ragadozói. Legtöbb fajuk az Indiai- és a Csendes-óceánban él, de egy kúpcsigafaj a Földközi-tengerben is előfordul.

Három fő típusuk van: féregevők, puhatestűevők és halevők. Ez utóbbiak a legveszélyesebbek, közülük is két faj, a textilmintás és a térképes kúpcsiga emelhető ki leginkább. Míg a kúpcsigafajok többségének mérge csak erős fájdalmat okoz, e két faj hatóanyaga szívmasszázs és mesterséges lélegeztetés nélkül szinte mindig halálos. Ellenszérumot mindezidáig nem találtak fel.

21. Kőhal

Kőhal

Más néven sziklahal vagy skorpióhal. A búvárok és a fürdőzök rettegett ellenségei ezek az egyébként nem agresszív halak. Mivel igen rosszul úsznak, menekülés helyett erős idegmérgükkel igyekeznek lebeszélni a tengeri ragadozókat arról, hogy beléjük kóstoljanak.

Az álcázás (mimikri) tökélyre fejlesztett szintjét képviselik. Ember legyen a talpán, aki egy rejtőzködő kőhalat meg tud különböztetni a környező szikláktól. Ha véletlenül rálépünk, a méreg szempillantás alatt kifecskendeződik, és akár végtag-amputáció is lehet a dologból, de nem ritka a halálos kimenetelű kőhal-baleset sem.

20. Nagy fehércápa

Nagy fehércápa

A cápa című 1975-ös film jócskán rátett egy lapáttal a nagy fehércápát övező misztikumra. Tény, hogy ez a ragadozó szinte folyamatosan táplálkozik, és mindenbe beleharap, ami csak útjába kerül. Elvégre máshogy nem lehet eldönteni, hogy ehető-e az a valami. Az ember különösebben nem ízlik neki. Túl sok benne a csont, és a finnyás cápa legtöbbször az első harapás után otthagyja áldozatát, akire – segítségnyújtás hiányába – a lassú kínhalál vár.

19. Fekete mamba

Fekete mamba

Egy kígyófaj Afrikából, ami errefelé egyet jelent a halállal. Gyors, agresszív, és hajlamos akkor is támadni, amikor az égvilágon senki nem akarja bántani. A fekete mamba a világ leggyorsabb kígyója, akár 20 km/h-s sebességgel is képes kúszni. Hossza elérheti a 4 métert is.

Mérge légzésbénulást okoz, de az ellenszérum hatására a tünetek gyorsan alábbhagynak. Fekete mambával találkozhatunk Afrika keleti, szavannás és bozótos vidékein.

 

18. Kafferbivaly

kafferbivaly

Ki ne tartana egy olyan állattól, melynek leterítéséhez egy egész oroszlánfalka szükséges. A kafferbivalyt ezidáig nem sikerült háziasítani. Kiszámíthatatlan és félelmet nem ismerő természete méltán teszi hírhedtté.

Egy felnőtt bika 1,7 magas és 3 méter hosszú is lehet, súlya pedig meghaladhatja az 1000 kilogrammot.

 

17. Nyílméregbéka

Nyílméregbéka

A nyílméregbékafélék családjába mintegy 250 békafaj tartozik. Hazájuk Közép- és Dél-Amerika. Bőrmirigyeik annyira erős mérget termelnek, hogy az indiánok vadászat előtt ezzel az anyaggal kenték be nyílvesszőik hegyét. Egyetlen csepp méreg több állat leterítéséhez is elegendő volt.

Érdekesség, hogy mérgük valójában az elfogyasztott rovarokból származik, így logikusan, a fogságban tartott nyílméregbékák bőre nem termel mérgező anyagot.

16. Jegesmedve

jegesmedve

A jegesmedve (a Kodiak-medvével együtt) a legnagyobb szárazföldi ragadozó. Naponta sok-sok kilométert kell bejárnia és úsznia, mire elegendő táplálékot talál. Nem válogatós, ami mozog, mindenre támad. Bár embert csak elvétve öl jegesmedve, ez csak azért lehet, mert a sarkvidékek ritkán lakottak.

15. Kockamedúza

kockamedúza

A kockamedúzák főleg Ausztrália északi partjai mentén gyakoriak. Több ember hal meg miattuk, mint a fehércápák, sziklahalak és krokodilok miatt együttvéve. Ha veszélyben érzik magukat, csalánsejtjeikből tüske lövell ki, ami felsebzi az áldozat bőrét és mérget fecskendez bele. A kínzó fájdalom okozta sokk megbénítja az embert vagy állatot, és az hamarosan megfullad.

14. Oroszlán

oroszlán

Bár az oroszlán étlapján elsősorban zebrák és antilopok szerepelnek, ha a szükség úgy hozza, nem veti meg az emberhúst sem. Emberre általában a nem teljesen egészséges, idősebb példányok támadnak. Azok, amelyek kevesebb eséllyel vehetnek üldözőbe egy szavannai patás állatot.

A leghírhedtebb titulussal a tsavo-i emberevők dicsekedhetnek. A kenyai Tsavo vasútépítő munkásait 1898-ban két sörénynélküli hím oroszlán 9 hónapon keresztül terrorizálta, és több tucat embert fogyasztottak el közülük.

Oroszlántámadások a mai napig előfordulnak, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy szerencsétlen nagymacskáknak egyre csak szűkül és szűkül az életterük, és így nagyobb eséllyel találkoznak a könnyű prédának számító emberrel.

13. Bambuszvipera

bambuszvipera

Ez a kígyó kifejezetten nyugodt, békés természetű. Nincs is oka feltűnősködni, mert ha veszélybe kerül, olyan erős mérget fecskendez áldozata bőre alá, ami károsítja a vérsejteket és szövetelhalást okoz. A méreg természetesen elsősorban a zsákmányállatok megbénítására szolgál.

12. Gömbhal

gömbhal

Ez a kis tengeri halacska a világ legmérgezőbb állatainak egyike. Japánban csemegének számít, de ha nem szakszerűen bontják fel, halállal végződhet a lakoma.

A gömbhal brakkvízben (édes és sós víz keveréke) él, és apróbb rákokkal, csigákkal és kisebb halakkal táplálkozik. Ha veszélybe kerül, vízzel telíti testüregeit, hogy nagyobbnak látszódjon.

11. Foltos hiéna

Foltos hiéna

A hiénák falkában sokszor erősebbek az oroszlánoknál is. Változó sikerrel vívják területszerző háborúikat e nagymacskákkal szemben. Az emberre is veszélyesek, és a fegyvertelen áldozat esélytelen egy csapat kiéhezett hiénával szemben. Nincs ilyenkor biztonságban az elefánt sem. Harapása olyan erős, hogy szinte porrá őrli a csontot.

10. Komodói sárkány

Komodói varánusz

Ez az óriási gyík Indonéziában honos, Komodo és még néhány kisebb sziget ad neki otthont. Nem válogatós, ami útjába kerül, azt megtámadja. Kedvenc eledelei közé tartozik a szarvas, de természetesen az embert is zsákmánynak tekinti. Nem veti meg a dögöt sem, sőt, szívfájdalom nélkül fogyasztja saját utódait is. Áldozatát harapásával öli meg, melynek során mérget juttat annak szervezetébe.

9. Cecelégy

cecelégy

Ki gondolná elsőre, hogy ez a néhány centis rovar évente negyedmillió ember halálát okozza. Vérszívás közben az álomkór egysejtű kórokozóját juttatja a bőr alá, és máris megpecsételte a szerencsétlen áldozat sorsát.

A cecelégy kiirtására eddig nem sikerült megfelelő módszert találni.

8. Leopárd

leopárd

A leopárdot jobb nem háborgatni. Míg a legtöbb állat ha megsérül, elszalad vagy elbújik, a leopárd csak még agresszívebb lesz. Ülő helyzetből ugrik rá áldozatára, majd ha lehetséges, felcipeli a legközelebbi fára, hogy a többi ragadozó ne érhesse el. A leopárd az emberre fokozottan veszélyes állatok közé tartozik.

7. Efa

efa

Ez a viperaféle Afrikában őshonos. Települések környékén is gyakran előfordul, és erős, a bambuszviperáéhoz hasonló mérge nagy veszedelmet jelent a lakosság számára. Az efa számlájára írható az évente bekövetkező mintegy 40 ezer halálos kígyómarás egynegyede.

6. Brazil vándorpók

Brazil vándorpók

A legerősebb mérgű pókszabású, őshazája Brazília, Uruguay és Argentína. Az állat teste 3-5 cm, de lábaival együtt akár 15 centiméteres is lehet. Nem sző hálót, magányosan vadászik. Gyakran előfordul sűrűn lakott vidékeken is, és kedveli a zegzugos helyeket.

5. Kékgyűrűs polip

Kékgyűrűs polip

Ez a golflabda méretű puhatestű annyi mérget rejteget, amennyi 26 felnőtt ember megöléséhez is elegendő. Ha megzavarják, az egyébként világos színű állat karjain élénk kék gyűrűk jelennek meg. Erős idegmérge látászavart, beszédzavart és bénulást okoz. Mivel ellenszere nincs, egyedül a mesterséges lélegeztetés jöhet számításba.

4. Víziló

Víziló

Növényevő létére kifejezetten agresszív állat. Sokszor ok nélkül támad, és nem kíméli a territóriumára tévedt járműveket sem. A víziló méltán került be Afrika legveszélyesebb állatainak szűk elitjébe.

3. Bordás krokodil

Bordás krokodil

A Krokodil Dundee filmek tették világszerte ismertté. A bordás krokodil előszeretettel vadászik a tengeren, de felúszik a folyókba, tavakba is. Hazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália. Korábban nagy tömegben vadászták bőre miatt, de ma már a krokodilfarmok hatására ez lecsengeni látszik.

Akár lovakat, vízibivalyokat is elejthet, így értelemszerűen az emberre is halálos veszedelmet jelent.

2. Afrikai elefánt

Afrikai elefánt

A Föld legnagyobb testű szárazföldi állata. Indiai rokonával ellentétben nem igazán szelidíthető, sőt, kifejezetten agresszív. Hatalmas tömegével bármilyen ragadozót eltapos, és Afrikában akár kisebb falvakat is lerombolhat egy dühös elefántcsorda.

1. Maláriaszúnyog

Maláriaszúnyog

Talán meglepő egy kicsit, de a maláriaszúnyognál jelenleg nem ismerünk veszélyesebb állatfajt. Csípésükkel halálos kórokozók tömegét juttatják áldozatuk szervezetébe, és évente 2-3 millió ember halálát okozzák.

 

Arapaima: egy óriási hal Dél-AmerikábólMinden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>