A Városliget nevezetességei

0
(0)

A Városliget Budapest egyik legfontosabb és leglátogatottabb parkja, emellett kulturális és turisztikai centrum. 1,2 km2-nyi területén számtalan nevezetességet találunk. A Városliget – becenevén a „Liget” – Budapest 14. kerületében helyezkedik el, a sok látnivaló mellett érdekessége, hogy ez a világ egyik legelső nyilvános, mindenki számára nyitott parkja. A turisták és a Budapesten élők egyaránt nagyon kedvelik.

Liget Budapest

Városliget Budapest

A Városligetben az utóbbi években óriási felújítási munkálatok kezdődtek. 2013-ban indult és még mindig nem ért véget a Liget Budapest nevet viselő projekt, mely 2023-ig teljesen átalakítja a Városliget funkcióját. Már átadták a projekt keretében az ország első, vakok és gyengénlátók kikapcsolódását biztosító Vakok Kertjét. Az Állatkerti körút elavult pavilonjait megújították, az egykori Olof Palme Házat, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületét Millennium Házaként újjávarázsolták.

Millennium Háza

Millennium Háza – fotó: MTI/Mohai Balázs

Az épület elé egy különleges Rózsakertet telepítettek, melynek központi eleme egy új, Zsolnay szökőkút lett.

Több mint három évig dolgoztak a Szépművészeti Múzeum megújításán, közben kiállításait is átrendezték. Modern sportpályákat alakítottak ki a Városligetben, valamint Budapest legkomplexebb kutyás élményparkját is. Átadták a Nagyjátszóteret, mely 13.000 négyzetméteren különleges, egyedi tervezésű játékokkal várja a gyerekeket. Mőcsényi Mihály kertészmérnök-tájépítész nevét viseli az egykori Kis Botanikus Kert, ahová 35 ezer darab új növényt ültettek az átalakítás során. Sokan várják már, hogy elkészüljön a Magyar Zene Háza is, melyet a CNN 2021 legizgalmasabb épületei közé választott.

A Városliget legfontosabb nevezetességei

A már említett Szépművészeti Múzeum világörökségi helyszín. Az 1900-1906 között neoreneszánsz és neoklasszicista stílusban épült múzeum műtárgyainak száma meghaladja a százezret, olyan világhírű alkotók munkáit is láthatjuk itt, mint pl. Raffaello, Leonardo, Rembrandt vagy Monet.

A Hősök tere – melynek bal oldalán a Szépművészeti Múzeumot is láthatjuk – Budapest legtágasabb tere. A Hősök tere az odavezető Andrássy úttal együtt a Világörökség része. A téren látható monumentális, gyönyörű Millenniumi emlékmű a honfoglalásnak állít emléket. Bár az emlékművet az 1896-os millenniumi ünnepségen akarták átadni, erre végül csak 1906-ban került sor. Az emlékmű két félköríves oszlopcsarnokból és egy oszlopcsoportból áll, melynek közepéből egy 36 méter magas oszlop emelkedik a magasba, rajta Gabriel arkangyal szobrával. A szoborcsoport előtt az első világháború hőseinek tiszteletére emelt Hősök emlékkövét láthatjuk.

Vajdahunyad vára az egyik legszebb része a Városligetnek. Egy igazi mesebeli várkastély, melyet bemutató jelleggel fából készítettek el az ezeréves millennium alkalmából 1896-ban, de végül annyira megszerette mindenki, hogy 1904-1908 között újraépítették, immár tartósabb anyagokból. Vajdahunyad épületegyüttesének része a gyönyörű, barokk stílusban épült Magyar Mezőgazdasági Múzeum is, mely a magyar mezőgazdaság történetét mutatja be hatalmas, többszázezres gyűjteménye segítségével.

Vajdahunyad vára, a Városliget egyik legszebb látnivalója

A Városligeti-tavat mesterségesen alakították ki, fürdésre alkalmatlan, mindössze 60-70 cm mély. Télen műjégpályaként működik, 1870 óta fogadja a korcsolyázás szerelmeseit. A tavaszi, őszi és nyári hónapokban korábban csónakázótóként funkcionált a Városligeti-tó, várhatóan a felújítási munkálatokat követően erre ismét lesz lehetőség.

Városligeti-tó

A Városliget egyik leglátogatottabb intézménye a páratlan szépségű Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, mely egész évben különböző hőmérsékletű gyógyvizes medencéivel, élménymedencéivel, szaunáival, gőzkabinjaival és terápiás kezeléseivel várja a látogatókat.

A Széchenyi fürdővel szemben helyezkedik el a legkisebbek egyik kedvenc helye, a Fővárosi Állat- és Növénykert, mely hazánk legrégebb óta működő állatkertje, 1866-ban nyitotta meg kapuit. Közvetlen közelében találjuk a gyerekek másik kedvencét, a Fővárosi Nagycirkuszt. Közép-Európa egyetlen körcirkusza 1889 óta szórakoztatja a családokat. 2013-ig vidámpark is működött a Városligetben, melyet azóta lebontottak, csak a műemlékeit, a Hullámvasutat, a Körhintát és a Mesecsónakot hagyták meg az utókornak. Na és persze a vidám pillanatokat, melyeket egykori látogatóinak szerzett a vidámpark a Városligetben.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük