A varázslatos Korčula-sziget – látnivalók, nevezetességek

0
(0)

Korčula (ejtsd: Korcsula) Horvátország második legnagyobb szigete, az ország legdélebbi részén található. A Bračtól és Hvartól is délebbre fekvő szigetet rengeteg turista keresi fel, különösen a nyári hónapokban, akik között azonban nagyon kevés a magyar. Nem véletlenül, hiszen a sziget Magyarországtól elég messze van: Budapesttől majdnem 900 km-re fekszik. A hosszú utazást azonban feledtetik a sziget szépségei, hangulatos városai, homokos tengerpartjai.

Az egyik legszebb ilyen tengerpartot a sziget „fővárosától”, Korčulától nem messze, Lumbarda környékén találjuk. De még mielőtt csobbannánk egyet a hűsítő Adriában, nézzük meg a sziget egyéb nevezetességeit.

Korcula látnivalói

Korčula történelmi hagyatéka

Korčula a sziget legnagyobb városa, mindig is fontos szerepe volt a sziget életében történelmi, földrajzi és kulturális értékei miatt. A sziget keleti oldalán fekvő város szépsége mesébe illő. Belvárosát védőfalak, tornyok és bástyák övezik, az óváros utcái keskenyek, hangulatosak, az épületekből árad a történelem. Rengeteg a látnivaló. A város legnagyobb épülete a Fő téren magasodó Szent Márk katedrális, melynek építése 1301-ben kezdődött.

A gótikus-reneszánsz stílusú székesegyházat horvát művészek szobrai, oltárait pedig világhírű itáliai mesterek, pl. Tintoretto munkái díszitik. Még korábban, a 13. században egyszerű kőkockákból épült a Mindenszentek templom, mely egyike azon templomoknak, melyek a középkori Korčula képét meghatározták. A város és az egész sziget legrégebbi templomának építése azonban a 4. századig nyúlik vissza: a szerény és rusztikus Szent Péter templomot feltétlenül nézzük meg. Keressük fel a Városházával szemben álló Szent Mihály templomot is, mely egyik különlegességét az adja, hogy kőhíd köti össze a Szent Mihály Testvériség szomszédos házával.

Korcula látnivalói

A templomok történelmi hangulatát nem lehet megunni, de ha mást is megnéznénk a városban, akkor folytassuk Korčula felfedezését mondjuk a Barbarigo-toronnyal, mely a 15. században egy velencei dózse, Augustino Barbarigo idején épült. A torony a városfalon található, több más toronnyal együtt, melyek mind szerepet játszottak a város védelmében. A várost védő falakon két kapu vezet át, a nyugati oldalon található Tengeri kapunál egy lépcsősort találunk, mely a kikötőbe vezet, a lépcsősor mellett pedig az 1584-ben épült városi loggiában is gyönyörködhetünk. Ha még egy kis különlegességre vágyunk: a világhírű utazó, Marco Polo szülőházát is Korčula városában találjuk.

Homokos tengerpartok Korčulán

Na de irány a már említett mesés tengerpart, a Bilin Zal. A homokos partú Bilin Zal Lumbarda közelében található, Korčulától autóval nagyjából 15 perc alatt érhető el. Homokos partja miatt nagyon népszerű, napernyőt azonban nem árt magunkkal vinni ide, ugyanis itt nem sok árnyékot találunk.

Bilin Zal - Korcula látnivalói

Bilin Zal

Lumbarda környékének másik legnépszerűbb homokos partja, az öbölben elhelyezkedő a Vela Przina is tökéletes választás. Ha persze nincs kedvünk kimozdulni Korčulából, ott is találunk strandot: a Banje kiváló lehetőség a hűsölésre, azzal azonban számoljunk, hogy partja kavicsos.

Vela Przina

Vela Przina

Ha Korčula-sziget kisebb településeit is szívesen felfedeznénk, négy szép kis falu közül is választhatunk. A már említett Lumbarda 6 km-re fekszik Korčulától. Két mesés homokos tengerpartja miatt rengetegen keresik fel, de templomai is nagyon szépek, illetve a régi nemesi családok kastélyai és nyári rezidenciái is. A faluban egy régészeti lelőhelyet is találunk: egy 16×10 méteres ciszterna maradványait. Smokvica 27 km-re fekszik Korčulától. Kevesebb, mint 1000 fő lakja, ennek ellenére számos egyedi hangulatú templomot találunk a településen, melyeket sok turista keres fel.

Smokvica - Korcula látnivalók

Smokvica

A Korčulától 37 km-re fekvő Blato varázslatos kis templomai és kápolnái mellett nézzük meg az 1944-ben telepített blatoi hársfasort is, mely 1 km-es hosszával Európa második leghosszabb hársfasora. Blato 15 fennmaradt kastélyának egyike a magas fallal körülvett, 14. században épült Arnei-kastély, melyet gazdag díszítése kiemel a több kastély közül. A negyedik kis településen is sok a látnivaló: Vela Luka a sziget nyugati részén fekszik, Korčula városától 41 km-re. Szuper kikötője van, több járat köti össze pl. Splittel és Hvarral.

Korcula látnivalók

Vela Luka

Ez egy viszonylag nagy és fejlett település a szigeten, több mint 4000-en lakják. Turizmusa, gazdasága igen virágzó, és számos kiemelkedő művész otthona is.

Ha itt járunk, feltétlenül keressük fel a Vela Luka mellett található Vela Spila barlangot, mely az itteni emberi élet legősibb nyomati őrzi. Izgalmas lelőhely az Ancinovo is, ahol egy 15 méter átmérőjű, kőből rakott halom található, melynek kora az Id. e. 3-1 évezred közé tehető.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük