A tarcali bányató érdekes és meseszép világa + térképpel

5
(1)

A Tokajtól mintegy 8 kilométerre lévő falvacska egyik fő látványossága a tarcali bányató, vag ahogyan egyesek ismerik, a tarcali tengerszem. Kirándulókat, fotósokat és természetesen a helyieket is rendszeresen magához csábítja ez a szép kis hely.

A tavat emlegetik tarcali „kék lagúnaként” is, utalva ezzel gyönyörű, türkizkék színű vizére. Ha erre vezet utunk, feltétlenül szakítsunk időt a tó és közvetlen környezete felfedezésére, mert igazán megéri.

Tarcali bányató

A tarcali bányató keletkezése

A hagyományos bányatavak létrejöttével ellentétben a tarcali tengerszem máshogyan alakult ki. A legtöbb, bányászati tevékenység utáni meder feltöltödése a talajvízhez köthető. Amíg ugyanis tart a kitermelés folyamata, a talajvizet lesüllyesztik. Majd a munkálatok befejeztével a víz megindul felfelé, és szép lassan – amíg a gravitáció ki nem egyenlíti – feltölti a tómedret.

Nos, a tarcali bányató esetében nem a talajvíz játssza a főszerepet, hanem a környező források és a csapadékvíz. Vize lefolyástalan, szintjét a párolgás csökkenti.

Tarcali bányató

A tarcali bányató és környezete

A tó kéken csillogó vize több mint 10 méter mély (egyelőre pontosan még nem határozták meg). Kisebb, szigetszerű kiemelkedéseket is láthatunk benne, de ez ne tévesszen meg senkit. A víz mélysége nagyon kiszámíthatatlan és komoly veszélyeket hordoz magában.

A tóban élnek ugyan halak – többnyire keszegféléket fedezhetünk fel a partról -, de horgászni tilos. Más kérdés, hogy a tilalmat nem mindig sikerül betartatni, és – elsősorban helyi vagy környékbeli lakosok – időről időre megpróbálkoznak egy kis zughorgászattal.

Tarcali tengerszem

A tó egyik oldalán sétaút vezet, mellette igen meredek, vulkanikus (andezit) kőzetekből álló fal állja útját a kilátásnak. Táblák is figyelmeztetnek az omlásveszélyre, ezért ha tehetjük, ne menjünk túlságosan közel a sziklafalhoz. A korlátokon se lépjünk át, mert nem véletlenül lettek azok sem a veszélyes helyekenk kialakítva.

Itt sajnos meg kell jegyeznünk, hogy a rendre és a tisztaságra sajnos nem ügyelnek kellő mértékben az ide látogatók (tisztelet a kivételnek). Eldobált szemét és emberi ürülék is rontotta a hely varázsát – lehet, hogynem ártana egy-két mobilvécét kihelyezni? A sziklákra festett figyelmeztető firkálmányok helyett is lehetne jobb megoldást alkalmazni.

Hogyanan közelíthető meg?

A tarcali bányató egyszerűen elérhető gyalogosan és gépjárművel is. A Nagy Kopasz-hegy lábánál fekvő tavacskát Tokaj felől a 38-as úton érhetjük el. Mielőtt beérnénk Tarcalra, jobbra kell fordulni a pincészetek előtt, és csak kövessük szépen a táblákat. A tóig egy darabon aszfalton közlekedhetünk, majd kavicsos, esős időben nehezebben járható úton kell haladnunk az utolsó néhány száz méteren. Végül – ha nyitva van – a kapun belül egy tágas parkolóban tehetjük le járművünket.

Tarcali bányató parkolás

Gyalogosan Tarcal központja felől érdemes indulni, hogy útba ejthessük a 2015-ben átadott Áldó Krisztus szobrot. A magaslaton vezető sétautat lépcsőn keresztül érhetjük el az Aréna (Amfiteátrum) felől, majd a szobornál gyönyörködhetünk a mesés panorámában. Innen már a tavat is szemügyre vehetjük, de szép kilátás nyílik a környező településekre, a Tisza holtágaira és a hegyoldalak szőlőföldjeire.

Gyönyörű, de egyben veszélyes is

A tarcali bányató tipikusan „mindent a szemnek” látnivaló. Mint minden bányatóra, erre is igaz, hogy fürödni benne veszélyes, és természetesen tilos is. Hogy miért a szigor? Ennek több oka is van. Egyrészt a bányatavak nagyon mélyek és hirtelen is mélyülnek – figyeljük csak meg a vízzel még nem feltöltődött, vagy működő bányák gödreit, hogy néznek ki. A hirtelen mélyülés pedig további veszélyforrást jelent: a tó vízrétegei között éles hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki, így néhány deciméteren keresztül is több fokot hűlhet lefelé a víz. Ez pedig izomgörcsöket, vagy akár szívrohamot is okozhat. Sajnos nem is múlik el nyár bányatavas tragédia nélkül.

Tarcali tengerszem

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a bányatavak – korábban ugye ezek munkaterületek voltak – fenekén számos olyan dolog lehet – gépek, huzalok, alkatrészek -, amelyek sérülést okozhatnak a fürdőzőknek, vagy akár beléjük is gabalyodhatunk.

A bányatavakban történő fürdőzés ellen van még egy nyomós érv: ezek többnyire sziklás, vagy más ok miatt nehezen megközelíthető helyen vannak, így ha már megtörtént a baj, a segítség is nehezebben érhet oda.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük