A Sapientia Alapítvány vásárolta meg a kolozsvári műemlék épületet

0
(0)

A kolozsvári román nyelvű helyi sajtó rosszalló hangnemben számolt be hétfőn arról, hogy a magyar állami finanszírozású Erdélyi Magyar Tudományegyetem fenntartója, a Sapientia Alapítvány vásárolta meg a Kolozsvár főterének sarkán álló Melody Szálloda műemlék épületét, mert a román állam intézményei nem tartottak rá igényt.

A Ziarul Faclia helyi lap közlése szerint a kolozsvári, a Kolozs megyei önkormányzatnak és a kulturális tárcának is elővásárlási joga volt az épületre, de egyikük sem élt vele. A Monitorul de Cluj helyi lap internetes oldalán a kolozsvári polgármesteri hivatal sajtóosztályára hivatkozva közölte, hogy az alapítvány 5,697 millió eurót (mintegy kétmilliárd forintot) fizetett a patinás ingatlanért az eladó magánszemélynek.

Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusának elnöke üzleti titokra hivatkozva nem kívánta közölni az MTI-vel a kifizetett összeget.

Kolozsvár, Melody Szálloda

A Sapientia Alapítvány megvásárolta a Melody Szállodát. Szeptembertől itt indul a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem új, néptánc szakja, és ebben az épületben kap helyet a Hagyományok Háza kolozsvári fiókja Fotó: MTI/Kiss Gábor

Elmondta: az egyetem kolozsvári kara kinőtte a Tordai úti épületét, ezért az októbertől induló néptáncoktatói szak számára újabb ingatlanra volt szüksége. Ezzel párhuzamosan létrejött az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány is, amely helyszínt keresett a kolozsvári működéséhez. A patinás szállodaépület alkalmas e két funkció ellátására, és további fejlesztésekre is lehetőséget nyújt.

Tonk Márton elmondta: az épületben tavaly decemberig még háromcsillagos szálloda működött, tehát kis belső átalakításokkal azonnal használatba vehető. Hozzátette, most zajlik az épület alapos felmérése, és ez alapján készítik el a hosszabb távú átalakítás terveit. Azt a lehetőséget is elemzik, hogy a földszinti vendéglő és a második emeleti szállodaszobák rendeltetését nem változtatnák meg. Mindkettőre szüksége van az egyetemnek egyfelől a vendég előadók elszállásolására, ellátására, másfelől pedig e funkciók bevételei segíthetik az intézmény fenntartását.

A kétemeletes épület a 19. század első felében épült Kolozsvár főterének északkeleti sarkában, a Bánffy-palota mellett. Kezdetben pénzintézet és üzletek működtek benne, majd 1872-ben szállodává alakították. A Pannónia Szállónak, majd Központi Szállónak olyan vendégei is voltak, mint Jókai Mór, Johannes Brahms vagy Liszt Ferenc. Az épület az 1891-es felújítása során nyerte el mai, historizáló formáját. Ekkor épült a saroktornya is.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük