A nagyhegyesi Kráter-tó

5
(3)

Érdekes múltja van a Nagyhegyes határában, a körülötte lévő erdővel szinte tájidegen elemként tündöklő Kráter-tónak. Ez a 200 méter átmérőjű és mintegy 6 méter mély állóvíz több mint ötven éve keletkezett egy gázkitörés következtében. A sors furcsa fintora, hogy ami évtizedekkel ezelőtt tragikus eseménynek számított, az később a település egyik legfontosabb turistalátványosságaként vonzza az érdeklődőket.

Ezen a helyen eredetileg a Hajdúszoboszló-36-os gázkitermelő üzemelt, majd 1961. augusztus 24-én spontán begyulladt, és több mint száz méteres lángnyelv csapott fel. A tűz több hétig égett, majd magától kialudt, miután az iszapréteg elfojtotta. A robbanás 45 méter magas krátert hozott létre, ami gond nélkül elnyelte a fúrótornyot, és minden építményt, eszközt, ami helyszínen volt. A végül szerencsés kimenetelű katasztrófát úgynevezett iszapveszteség okozta. Ez azt jelenti, hogy a megfúrt réteg fölött nem volt akkora iszapréteg, ami ellensúlyozhatta volna a gáz nyomását.

Nagyhegyesi kráter-tóAmi akkoriban nagy bosszúságot okozott a gázkitermelőnek, annál nagyobb öröm a kirándulók számára. A Kráter-tó körül 17 méter magas földsánc vezet, melyet körbejárhatunk, és felülről is megcsodálhatjuk ez a kicsiny, és különleges mikroklímával rendelkező tavacskát. A víznek és a környező erdőnek köszönhetően a tó mikroklímája merőben eltér a közeli szántóföldétől. A hűvösebb és párásabb környezet menedéket nyújt a tűző nap elől elrejtőzni vágyó állatoknak, és kedvező életfeltételt biztosít számos ritka növényfajnak is. A tavat körülvevő erdő nagyrészt nemes nyárból áll.

A tó kedvelt célpontja a horgászoknak is. A helyi horgászegyesület rendszeresen telepít bele pontyot, kárászt, dévért, valamint csukát, süllőt és harcsát is. A víz körül szalonnasütő és bográcsozó helyeket alakítottak ki, és szemeteseket helyeztek el.

Krátertó Nagyhegyesen

A nagyhegyesi Kráter-tó Debrecen felől a 33-as úton közelíthető meg, elhagyva a Látóképi-tározót, majd áthaladva a körforgalmon, Nagyhegyes irányába kell tovább menni. Közvetlenül a település előtt balra fordulunk, és a dűlőutakon megközelíthetjük a szántóföldből hirtelen kiemelkedő erdős részt.

Nagyhegyes alatt nem csak a gazdag földgáztelepek jelentik a még kiaknázatlan értéket. Kutatások bizonyítják, hogy a mélyben jelentős melegvízkészlet is rejtőzik, ennek kitermelése, és a geotermikus energia hasznosítása a következő nemzedékek feladata lesz.

A Kráter-tó télen:

Kráter tó nagyhegyes
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 3

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük