A Mount Everest közelről – Ultra HD videó

0
(0)

Remek felvételt készített a Teton Gravity Research a világ legmagasabb hegycsúcsáról, a Csomolungmáról (Mount Everest) és annak közvetlen szomszédairól. Induljunk el Nepál fővárosából, Katmanduból, és repüljük át a trópusi monszunerdő, majd mérsékelt éghajlatú himalájai erdőségek, végül a tundra övezetét, és máris megérkezünk a 8000 méteres csúcsok közé, az örök hó és jég birodalmába.

A videón látható a Mount Everest (8848 méter) mellett a Lhotse (8516 méter) és az Ama Dabalam (6812 méter) is.

A világ tizennégy 8000 méternél magasabb csúcsa közül mind Ázsiában, a Himalájában vagy a Karakorumban található. Megmászásuk különleges fizikai és mentális felkészülést igényel, elsősorban az ekkora magasságban jellemzően ritka levegő miatt. A 7500-8000 méter fölötti szakaszt halálzónának is hívják. Aki a halálzónát eléri, számíthat arra, hogy az extrém viszonyokhoz szervezete nem képes akklimatizálódni. Oxigénpalack nélkül ilyen magasságban sokaknak életveszélyes tartózkodni, ezért is igyekeznek le a hegymászók minél előbb a csúcsról.

A Mount Everestet először 1953. május 29-én sikerült megmásznia az új-zélandi Sir Edmund Hillary-nak és a nepáli Tendzing Norgajnak. 50 évvel később a két  hős fiai – Peter és Jamling – is feljutott a csúcsra.

 

IQ földrajz, avagy hol élnek Földünkön a legintelligensebb emberek?

A világ legmélyebb folyói – top 10

A legélhetőbb városok 2014-ben

 

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük