A legendás Muscle Beach Venice mellett

0
(0)

Na, ez aztán a motiváció! Ellátogatni, sőt, edzeni is azon a helyen, ahol sok-sok évtizeddel ezelőtt olyan híres testépítők mutogatták bedurrant izmaikat, mint Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, vagy Dave Draper.

Életkép a 40-es évekből

Életkép a 40-es évekből

A Santa Monica és a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér között fekvő Venice Beach-et egy Abbot Kinney nevű dohánymágnás alapította 1905-ben, úgy, hogy egy érme feldobásával jutott a földdarabhoz. Kinney az olaszországi Velence mintájára akart itt egy tengerparti üdülővárost kialakítani.

Arnold és Lou Ferrigno

Arnold és Lou Ferrigno

A korábban mocsaras területként ismert partszakaszból lakó- és szórakoztatónegyedet hozott létre, pont olyan csatornákkal, mint az eredeti Velencében. Még gondolák is közlekedtek a venice-i kanálisokban, a helyiek és a Los Angelesből idelátogatók nagy örömére.

A csatornákat a 20-as évek végén feltöltötték, és utcák lettek belőlük. Az ekkor talált nagy mennyiségű kőolaj a 70-es évekig erősítette Venice gazdaságát. Az 50-es években még lesajnált „pornegyedként” emlegették a települést, de az alacsony lakbérek egyre több európai bevándorlót, holokauszt-túlélőt és művészt vonzottak ide. A beatkorszak is meghagyta itt lenyomatát, majd a venice-i milliő átadta magát a testépítésnek.

A kaliforniai Santa Monica mellett fekvő partszakasz a testépítés bölcsőjének tekinthető. A második világháború után itt gyűltek össze a testedzés iránt érdeklődő fiatalok, majd a 60-as évektől már igazán felkapott hely lett a venice-i strand, köszönhetően az akkori magazinok hype-jának. Ekkor kezdték a helyet Muscle Beach-nek (Izompart) hívni. Itt edzett a szárnyait bontogató, majd később 7 Mr. Olympia címet nyerő Arnold Schwarzenegger és barátja, Franco Columbu, tovább olyan hírességek, mint Hugo LaBra, John Farbotnik,George Eiferman, Richard DuBois, Steve Reeves, Larry Scott, vagy a legendás Jack LaLanne és John Grimek.

Arnold és Franco Columbu

Arnold és Franco Columbu

Venice Beach-en nyitotta meg edzőtermét Joe Gold, és nevelte ki egymás után a sportág nagy alakjait.

Arnold válledzése

Arnold válledzése

A parton kialakult az úgynevezett testépítő életforma, ami a fiatalság számára a vidámságot és lazaságot jelentette, na meg persze brutális edzéseket.

A part mindig tele volt kíváncsi szemekkel, ez pedig arra inspirálta a testépítőket és erőművészeket, hogy kettőzött erőbedobással eddzenek, és a súlyzós gyakorlatok mellett különféle akrobatamutatványokkal is szórakoztatták a népet. Úgy tartotta a mondás, hogy aki nem edzett még a Gold’s Gymben, az nem is fogja sokra vinni ebben a sportban. Akkoriban nem volt ritka, hogy valaki napi 8 órát is edzéssel töltött a parton, gyakorlatok és sorozatok tucatjait végezte egymás után.

A Venice mellett fekvő Muscle Beach a boldog és gondtalan 60-as és 70-es évek hangulatát adja vissza a korabeli fotókon. És bár a rossz nyelvek szerint ma leginkább a marihuána legalizációjának köszönhető átható fűszag fogadja a turistákat, még érdemes ide legalább egyszer az életben ellátogatni, és beszippantani a sós tengeri levegővel vegyített izomszagot.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük