A hely, ahol a fiúk lánynak születnek

0
(0)

Van egy kis falu a Dominikai Köztársaságban, ahol igen furcsa hagyomány övezi a nemi érést. A Salinasban élő fiúk közül minden századik lánynak születik, és majd csak jóval később, a pubertás kezdetén lehet észrevenni a nemváltás jeleit.

Míg újszülöttként teljesen lánynak néznek ki, a pubertáskor kezdetén leszállnak a herék, és a hímvessző is nőni kezd. Szabad szemmel vizsgálva szinte teljesen férfias lesz a külsejük, és csak néhány jel – kisebb testmagasság, ritkább szakáll – utalhat arra, hogy eredetileg lánynak születtek. Ők az úgynevezett Guevedoce (pénisz 12 évesen) újszülöttek.

A BBC kérdéseire Johnny, egy helyi fiú válaszolt. Elmondta, hogy külső jegyei miatt eleinte őt is lányként nevelték. Akkor még Felicita volt a neve, és semmi sem utalt arra, hogy valami nem stimmel vele.

Utálta a lányos ruhákat, amiket ráerőltettek, és a kislányoknak való játékokért sem rajongott. Inkább focizott volna a fiúkkal az utcán.

Amikor a fiúvá válásának első jelei megmutatkoztak, sokszor kigúnyolták, és előfordult, hogy az ökleivel kellett megvédenie magát a tudatlan iskolatársaitól.

Egy másik hely srác, Carlos (születési nevén Carla) is hasonló cipőben jár. Édesanyja elmondása szerint ötéves korában látszott először, hogy Carla nem az a tipikus kislány alkat. Állandóan verekedni akart a fiúkkal. Izmai és mellkasa gyorsan lehagyták a környékbeli lányokra jellemző méretet, és nyilvánvalóvá vált, hogy belőle is férfi lesz.

Mi okozza a rendellenességet?

A nemváltás oka genetikai okokra vezethető vissza. Julianne Imperato-McGinley, a Cornell Egyetem endokrinológusa kutatásai során arra jutott, hogy az 5-alfa-reduktáz enzim hiánya okozza a szokatlan rendellenességet. Az enzim feladata az lenne a szervezetben, hogy a tesztoszteronból dihidro-tesztoszteron (DHT) előállítását segítse. Ennek következtében magzati korban nem tudnak normálisan kifejlődni a nem szervek, és annak ellenére, hogy a salinasi fiúk rendelkeznek XY kromoszómával, születésük pillanatában még lánynak tűnnek.

A lányos külső serdülőkorig áll fenn, ekkor ugyanis a szervezet tesztoszteronszintje már elég magas ahhoz, hogy kifejlődjenek a férfi nemi szervek, és a másodlagos nemi jellegek kialakulása is megkezdődik.

Imperato-McGinley másik fontos felfedezése, hogy a Guevedoce gyerekek prosztatája sokkal kisebb az átlagosnál.

A salinasi gyerekek annak ellenére, hogy sok évig lányként éltek és így is bántak velük, a nemváltás után határozottan heteroszexuális beállítottságúak lesznek.

 

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük