A 10 legjobb görög tengerpart

5
(1)

Egy görögországi nyaralás még mindig sokak megvalósítható álma Magyarországon. A görög tengerpart régóta nagy divat, és még sokáig az is marad. Akit a mediterrán életérzés és a gyönyörű tengerparti környezet vonz, mind a félsziget, mind pedig a környező szigetvilágban megtalálhatja, amit keres.

Görögország – bár területe csak valamivel nagyobb hazánknál – a világ 11. leghosszabb tengerpartjával rendelkezik, köszönhetően a rendkívül tagolt partvonalának és a rengeteg szigetnek. Nem egyszerű kiválasztani a legjobb tízet abból a 380-ból, amelyek elnyerték a Kék zászló minősítést.

A Kék zászló program (angolul: Blue Flag) egy minőségbiztosítási rendszer, mely a strandok és kikötők vizének tisztaságát hivatott jelezni. A programot 1985-ben, Franciaországban indították útjára, ahol olyan helyi strandok kaptak a víz tisztaságát jelölő kék színű zászlót, amelyek betartottak bizonyos víztisztaságra és szennyvízkezelésre vonatkozó előírásokat.

A strandoknak és kikötőknek négy csoportba osztott kritériumoknak kell megfelelniük (környezetvédelmi oktatás és információnyújtás, vízminőség, környezetvédelmi intézkedések, biztonság és kiszolgálás), melyek meglétét folyamatosan vizsgálják, és a zászló akár szezon közben is megvonható attól a strandtól, amelyiknél megváltozik pl. a vízminőség.

Akkor tehát melyik görög tengerpart legyen az úti cél? Ezek a legjobb strandok Görögországban

Super Paradise Beach, Mykonosz

Mykonos tengerpartjai a kristálytiszta víz és az aranyló homok ötvözetét jelentik, ezzel méltán kerültek be az Égei-tenger legszebb strandjai közé. Több csillagos szállodák sorakoznak itt, a szolgáltatások minden igényt kielégítenek. A Super Paradise Beach a sziget legszebb része, nem más, mint egy hatalmas homokos öböl áttetsző türkizkék vízzel. Merülj egyet, és mielőtt a felszínre bukkannál, nyisd ki a szemed a víz alatt. Igazi csodát fogsz látni!

Lalaria Beach, Szkiatosz

Hogy milyen jelzőkkel tudnánk leírni Lalaria mesés világát? Leginkább azzal, hogy lenyűgöző. A sziget strandja világszerte híres smaragzöld vizéről és fehér kavicsokkal borított partjáról.Görög tengerpart - Lalaria

A toronymagas, pusztuló sziklákkal szegélyezett mesebeli táj turistákat szállító csónakok tucatjait fogadja naponta.

Sarakiniko Beach, Milosz

Az egyik legérdekesebb görög tengerpart. Tejfehér színű vulkanikus sziklákat láthatunk itt, melyek anyaga olyan puha, mint a kréta. A szél és a hullámok munkája érdekes formákat hozott itt létre. A mély vízű öböl kék árnyékot vett a partra. Megkapó látvány, ezt nem elég egyszer látni!

Kolymbithres Beach, Párosz

Kolymbithres Beach, Párosz

Ez a híres strand a Naoussa-öbölben fekszik, gyönyörű kékeszöld vizét sima szürkés sziklák veszik körbe, fantasztikus alakzatokat felvéve. Kisebb-nagyobb, aranyló öblök teszik igazán látványossá a vidéket.

Olaszország legjobb strandjai – ezek a legszebb olasz tengerpartok

Hajótörés-öböl, Zakynthos

Hajótörés-öböl, Zakynthos

Másik nevén Navagio-öböl. A fehér sziklákkal körülvett, és ugyancsak fehér homokkal borított, türkizkék vizű öböl egy hajóroncsról kapta a nevét. 1980. október 1-én a Panagiotis nevű cigarettacsempész-hajó viharba keveredett a tengeren, és szikláknak csapódott, miután a a Görög Haditengerészet üldözőbe vette. A hajó zátonyra futott a sekély öbölben, a legénység pedig elmenekült. A Panagiotis azóta ott áll az öböl homokjába süppedve.

Myrtos Beach, Kefalonia

Myrtos Beach, Kefalonia

Lélegzetelállító mesebeli táj Assos és Argostoli között. A sziget legnépszerűbb strandja. Valószerűtlenül magas sziklák között csillog azúrkék vizével. A látogatókat fehér homokjával és finom kavicsos partjával is csalogatja.

Szerelemcsatorna (Canal D’ Amour) Korfu

Canal D' Amour

Peroulades és Sidari között találjuk ezt a csodát. A szoborszerűen magasodó sziklák között barlangokat fedezhetünk fel, mielőtt megmártóznánk a zöldeskék vizű Jón-tengerben. Azt tartja a mondás, hogy aki egyszer átúszik rajta, a túloldalon megtalálja a szerelmet.

Port Katsiki Beach, Lefkas

Port Katsiki Beach, Lefkas

Az egész Földközi-tenger hatodik leggyönyörűbb látványosságának választották meg. Különlegességét az adja, hogy az itt található fehér szikla lába a naplementében narancssárgává változik.

Balosz Beach, Kréta

balos beach

Görögország egyik legegzotikusabb tengerpartja, mely világszerte híres. Balosz Kissamo mellett fekszik Kréta nyugati részén. A homok rózsaszínben és fehérben pompázik, a víz pedig a kék és a zöld végtelen színárnyalatait mutatja. Gramvousa szigetvilága pedig tündérmesébe illő a velencei kastélyával együtt.

Voidokoilia Beach, Peloponnészosz

Voidokoilia Beach

Fehér homokos strandjával és kékeszöld vizével messze földön híres görög tengerpart. Az érintetlen környezetet csodálva már érthető, miért került fel ez a hely Görögország legszebb strandjai közé.

Ha görög tengerpart az idei nyári vagy akár őszi úti célunk, a lehetőségek tárháza van előttünk. De ha már sokszor jártunk Arisztotelész szülőföldjén, és valami változatosságra vágyunk, ruccanjunk át Olaszországba, Horvátországba, vagy akár Montenegróba. Egyikben sem fogunk csalódni.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 5 / 5. Szavazatok: 1

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük