2,2 millió forintból újítják fel a kisvárdai várat

0
(0)

Elkezdődött a kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztése, a több mint 2,2 milliárd forint összértékű beruházás időkapszuláját csütörtökön tették le a felső-szabolcsi kisvárosban.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vár történelmét felidézve elmondta: a kormány által elindított vár- és kastélyprogram célja az, hogy a rekonstrukciókkal a lehető leghitelesebben állítsák helyre a falakat és a tornyokat, új feladatot és funkciót is adva nekik.

Az építkezés végén a várnak otthont adó földdarab méltó módon, 21. századi eszközökkel tudja elmesélni azt a történetet, amely az elmúlt évszázadokban Kisvárda közösségét és térségét jellemezte – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, hogy az építmény felújítására szánt több mint kétmilliárd forint a térség jelene és jövője szempontjából fontos.

Kisvárdai vár

Kisvárda, 2021. június 3.
A 2,2 milliárd forintból megújuló kisvárdai vár 2021. június 3-án. A vár turisztikai célú fejlesztése a nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram részeként valósul meg.
MTI/Balázs Attila

Felújítása után a vár kulturális és színházi előadások helyszíne lesz, fesztiváloknak ad otthont, általa az idegenforgalom új lendületet kaphat, a várban megszervezett események pedig – a környék egyre érdekesebb turisztikai célpontjaival összekötve – sokak számára jelenthetik a felüdülést, kikapcsolódást és a szabadidő minőségi eltöltését – sorolta a beruházás előnyeit Gulyás Gergely.

Európában az elsők között tudhatjuk magunk mögött a koronavírus-járvány legagresszívebb szakaszát, éppen ezért még soha nem értékeltük ennyire az előttünk álló nyár jelentőségét, mint most – jelentette ki.

A miniszter jelezte: ezek a beruházások Magyarország gazdasági újraindításához és a térség gazdasági fejlődéséhez és növekedéséhez is hozzájárulhatnak.

Egri vár – történet, nevezetességek

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, a várhatóan 2022-re elkészülő fejlesztés keretében innovatív, filmes eszközökből építkező kiállítást rendeznek be. Felújítják a meglévő várromot, megépül egy rendezvény- és kiállítóterem, a belső várudvaron színpad és 250 ember befogadására alkalmas nézőtér épül, a külső várrész pedig egy mobil nagyszínpadot és nézőteret kap.

Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházással a múlt, a jelen és a jövő kavalkádját sikerül megteremteni, amely beleilleszkedik a Kisvárda, a Rétköz és a Felső-Szabolcs 2010 óta tartó turisztikai fejlesztését célzó programokba.

Kisvárda hatszáz esztendeje nyerte el a mezővárosi rangot, azt követően töretlen volt a fejlődése. „Én azt hiszem, most ugyanezt a korszakot éljük” – utalt a településen az elmúlt években megvalósult fejlesztésekre Leleszi Tibor polgármester.

Jártál már itt? Értékeld ezt az úti célt!

Csak bátran!

Átlag 0 / 5. Szavazatok: 0

Egyelőre még nem érkezett szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük